2024.04.26, Péntek

Zoltán üdvözletét küldi Szudánból

gemenczrt.hu

2016.10.10. 13:42

Zoltán egy GPS jeladóval a hátán indult Afrikába szeptember 20-án.

Hirdetés

Zoltán egy fekete gólya, akit testvérével, Kornéllal együtt ért az a megtiszteltetés, hogy webkamera előtt bújt ki a tojásból és cseperedett fel, majd június 23-án egy GPS jeladót kapott a hátára, hogy a szakemberek követni tudják vonulási útját.

A Márvány-tengert Rodostó mellett repülte át, majd Törökország, Szíria és Izrael következett. Sharm el Sheikh-től keletre átrepült a Szuezi-öböl felett, és Egyiptomból a Nílust követve érkezett Szudánba.

 

A Gemenc Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület célja , hogy jobban megismerjék a fekete gólyák életmódját, és olyan helyeken is figyelemmel tudják kísérni a madár útját, ahol a terepi megfigyelés nem lehetséges. Az útvonal kirajzolódásával föltérképezhetőek a vonulás során adódó veszélyforrások, valamint pontos információk kaphatók arról, hogy a madár nappal vagy éjjel mozog, naponta mennyi időt tölt mozgással, mekkora utat tesz meg, a vonulás során megszakítja-e az útját, és hogy hol telel.

 

 

SMS-t küldenek a gólyák

A kb. 20 grammos jeladót mellény rögzíti a madár hátára úgy, hogy mozgásában nem korlátozza az állatot. A jeladó a GPS helymeghatározó által megadott földrajzi koordinátákat SMS üzenetként küldi el egy erre specializálódott számítógépes rendszerre, ahonnan az adatok bármikor letölthetőek és a madarak által megtett út térképen is megjeleníthető.

Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció mai tudásunk szerint a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

KitekintőGPS jeladótermészetvédelemfekete gólya

Ajánljuk még