2024.06.12, Szerda

Katasztrófavédelmi alkotói pályázat díjazottjai

2016.06.14. 09:35

Két Nógrád megyei diák, Molnár Rebeka és Sándor Dominika vehetett át különdíjat Budapesten, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában.

Két Nógrád megyei diák, Molnár Rebeka és Sándor Dominika vehetett át különdíjat Budapesten, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által meghirdetett alkotói pályázat országos díjátadó ünnepségén.

 

Az országos eredményhirdetésen két Nógrád megyei pályázó, Molnár Rebeka, az Aba Sámuel Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskolájának diákja „Ég a ház” című alkotásával, Sándor Dominika, a Salgótarjáni SzC Stromfeld Aurél Építőipari Szakközépiskola tanulója pedig „Futótűz” című alkotásával vehette át a pályázat különdíját.

Eredményt a 6-10, a 11-14, valamint a 15-18 éves diákok között hirdettek, de átadták a Legkreatívabb óvoda és a Legkreatívabb iskola címet is, ez utóbbiak a Dunántúlra kerültek. A pályázatra összesen kilencezer-nyolcvanhat szabadkézi és számítógépes grafika, montázs, mém és videó érkezett országos szinten, ebből a Nógrád megyei hatszázhetvenöt alkotás igen magas szám. A gyermekek műveiken keresztül a tűzoltók világát mutatták be, néha egy-egy beavatkozás ábrázolásával, máskor pedig ötletesen elkészített, a tűzvédelem fontosságát hangsúlyozó alkotással. Az ünnepélyes eredményhirdetésen először a házigazda múzeum igazgatója, Berki Imre köszöntötte az ifjú alkotókat és szüleiket, tanáraikat, majd a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának Szent Flórián Rézfúvós Kvintettje adott műsort.

A szórakoztató zeneszámok elhangzását követően dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke mondott beszédet. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató és a katasztrófavédelem teljes személyi állománya nevében köszöntötte az országos döntőbe jutott alkotások készítőit, akiket kollégáknak nevezett. Mint mondta, a tűzvédelem nemzeti ügy, a hangsúly azon van, hogy a tűzoltóknak lehetőség szerint ne kelljen semmilyen káresethez vonulniuk. Ebben sajátos módon segít a pályázat, hiszen a rajzokat, festményeket, grafikákat, mémeket, videókat készítő iskolások tevékenységét látva otthon a szülők is utánanéznek a témának, hogy segíteni tudjanak a gyerekeknek, ehhez sok mindennek utána kell nézni, amelynek a vége fontos tudás. Az ifjú művészekre is hat a pályázat, mert ők pedig annyira elmélyülnek a tűzvédelem, a megelőzés, a tűzbiztonság kérdéseiben, hogy minden bizonnyal óvatosabb, gondosabb felnőtt válik belőlük. Az országos fordulóba már a legjobb megyei alkotások kerültek, tette hozzá Bérczi László, a pályázatra évről évre egyre többen jelentkeznek: míg három évvel ezelőtt nagyjából háromszáz, tavaly körülbelül ezerháromszáz alkotás érkezett, a mostani pályázatra benyújtott művek száma meghaladta a kilencezret.

Az alkotásokat elbíráló zsűri elnöke, dr. Borsos Mihály fotóművész köszöntőjében úgy fogalmazott, a gyerekek a művekkel „szavakon túli birodalomba” invitálták a szemlélőket, olyan erő, látásmód birtokában vannak ebben az életkorban, amely többnyire bizony az idővel elkopik. A zsűri a kreativitást, az érzelmi megközelítést, az önálló gondolatot díjazta, mondta Borsos Mihály, és nem volt könnyű a dolga, hiszen az alkotások szellemesek, ötletesek, szívből jövőek voltak.

A beszédek után átadták a 2016-os alkotói pályázat díjait, az elismeréseket a gyerekek az országos tűzoltósági főfelügyelőtől, Borsos Mihály fotóművésztől, a tárgyjutalmakat felajánló SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs főmunkatársától, Németh Petrától, Újhegyi Katalin kommunikációsszolgálat-vezetőtől, Diriczi Miklós tűzoltó ezredestől, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ igazgatóhelyettesétől, valamint a házigazda múzeum igazgatójától vehették át. Az ünnepség után a nyertesek lehetőséget kaptak arra, hogy tárlatvezetés mellett megtekintsék a múzeum kiállítását.

forrás: katasztrofavedelem.hu

Galéria