2024.06.23, Vasárnap

Ipoly-hét a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskolában

2016.06.28. 11:41

A balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola tematikus projekthetet tartott, amelynek középpontjában az Ipoly folyó állt.

A balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola tematikus projekthetet tartott, amelynek középpontjában az Ipoly folyó állt. A korábbi megyeszékhelyen, a határ menti, „Civitas Fortissima” (Legbátrabb Város) címmel kitüntetett településen található a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság II. Szakaszmérnöksége is, az ott dolgozó kollégák látják el az Ipollyal kapcsolatos területi vízgazdálkodási és vízkár-elhárítási feladatokat.

A projekt felelőse, Csóri Mikós tanár úr sokrétű, színes programsorozatot álmodott meg, köztük egy előadás-sorozatot is. Ennek érdekében több szakmai szervezet között megkereste a vízügyi ágazatot helyi szinten képviselő Taliga Péter Krisztián szakaszmérnökség vezetőt is, hogy két előadás keretén belül, külön az alsós és külön a felsős tanulóknak, korosztályukat figyelembe véve, meséljen egy kicsit a vízügy szerepéről. Az előadásokon szó volt általánosságban a vízről és tulajdonságairól, különlegességeiről, majd a hazai vízügy történetéről dióhéjban, és végül, de nem utolsó sorban a vízgazdálkodás és a vízkár-elhárítás feladatairól és fontosságáról – a nagyvilágból és az Ipoly völgyéből hozott, képeken is megjelenített példákkal illusztrálva az elmondottakat.

A szakaszmérnök úr a kérésnek örömmel tett eleget, ráadásul kihasználta az alkalmat arra, hogy egy régi elképzelésüket megvalósítsák: a szakaszmérnökségi irodaépület falait eredeti, Ipolyhoz köthető gyermeki alkotásokkal szeretnék színesebbé tenni. Ennek érdekében a témahéthez kötve rajz- és fotópályázatot hirdettek az iskolában, „Élet az Ipoly völgyében” címmel. Az alsósok rajzokkal, míg a felsősök és a pedagógusok rajzokkal és fotókkal is pályázhattak, így összesen 5 kategóriában várták a pályaműveket, amelyek érkeztek is szép számmal.

A szakaszmérnökség dolgozóiból összeállt alkalmi zsűri végül meghozta döntését, és az iskolában tartott eredményhirdetésen a helyezetteken kívül további különdíjakat is átadott a szakaszmérnökség vezető. Minden pályázó emléklappal térhetett haza, a díjazottak az igazgatósággal kapcsolatos kis ajándékokat kaptak, illetve a legjobbak könyvjutalomban részesültek. Ők a „Kisvizek nagy vizei” című, kereskedelmi forgalomban nem kapható kötettel lettek gazdagabbak, amely a 2010. évi árvizekről, küzdelmekről szól, többek között az Ipoly-völgy LNV-t döntő árhullámairól, miközben rengeteg információt ad a hazai vízgazdálkodás jelenéről és múltjáról. Az eredményhirdetés végén az iskolai könyvtár is kapott egy példányt a könyvből.

forrás: kdvvizig.hu

Galéria

Helyi hírekIpoly