2024.07.14, Vasárnap

Idén újra több mint tizenötmilliós támogatást nyertek el Nógrád megye önkéntes tűzoltó egyesületei

2016.06.20. 09:04

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázati feltételeinek idén megyei szinten huszonegy önkéntes tűzoltó egyesület felelt meg.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázati feltételeinek idén megyei szinten huszonegy önkéntes tűzoltó egyesület felelt meg, akik összesen 15.268.610 forint értékben nyertek el támogatást az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt pályázaton. A támogatás segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak, ráadásul az eddiginél rugalmasabb elszámolási feltételek mellett, mint az elmúlt évben.

 

2016-ban százmillió forinttal több, immáron kereken hatszáz millió forint összértékű támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A hatszázmillió forintból százmilliót az önkéntes mentőszervezetek kapnak, a fennmaradó félmilliárd forint háromféle módon kerül a tűzoltó egyesületekhez: egyrészt az önállóan beavatkozó egyesületek juthatnak állami támogatáshoz, háromszázötvenhat millió forint értékben a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködő egyesületek pályázhatnak, harmadrészt tűzoltógépjárművek átadására ad lehetőséget ez a keret.

Mindeközben folyamatosan nő az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma is: amíg 2015-ben huszonnégy, addig 2016-ban már harmincnégy önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik az önálló beavatkozás jogkörével, a tervek szerint év végére további tizenkét egyesület kerül ebbe a körbe – köztük Nógrád megyéből. Tovább nőtt a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületek száma is, idén több mint 90 százalékuk nyújtott be támogatási pályázatot, összesen háromszázkilencven millió forintnyi támogatási igény érkezett.

A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő négyszázkilencvenkét – ebből huszonegy Nógrád megyei - egyesület működési költségekre, tűzoltógépjármű és -technika javítására, felülvizsgálatokra, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági-vizsgálatokra, az önállóan beavatkozó egyesületek vezetéstechnikai képzésére, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre nyújtotta be pályázatát.

A bírálóbizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így Nógrád megyében idén működési költségre csaknem négymillió, szertárépítésre és -felújításra pedig valamivel több, mint négyszázezer forint támogatást kapnak az egyesületek – ez utóbbit csak a Mihálygerge Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület igényelt. A Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet számára tűzoltógépjármű és -technikajavítást, illetve felülvizsgálatot végez el a BM HEROS Zrt., oktatásra, vizsgákra százötvennégyezer forint jut. A pályázatnak köszönhetően hetven tűzoltótechnika-kezelői típusvizsgára lesz lehetősége a Nógrád megyei önkéntes tűzoltóknak A pályázók megyénkben közel tízmillió-nyolcszázezer forintért vehetnek át védő- és tűzoltó technikai eszközöket, felszereléseket, ez részleteit tekintve védőeszközre 3.866.607, tűzoltótechnikai eszközre 3.196.182, szívó- és nyomóoldali szakfelszerelésre 1.532.451, kéziszerszámokra és egyéb felszerelésekre 2.191.818 forintot jelent.

forrás: nograd.katasztrofavedelem.hu

Galéria

Aktuálisönkéntes tűzoltó egyesület