2024.04.22, Hétfő

Helyi termékeket gyártó munkahelyeket hoztak létre Nyugat-Nógrádban

2015.11.10. 11:50

Hirdetés

Helyi ételkülönlegességeket, palóc linzert és nagygöncöt gyártó üzemeket hozott létre európai uniós támogatásból, összesen százmillió forintból két szociális szövetkezet Érsekvadkerten; a nyugat-nógrádi községben összesen 22 hátrányos helyzetű munkavállaló dolgozik - erről a szövetkezetek tájékoztatták az MTI-t.

    A Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezet a program indulásakor, tavaly márciusban 11 embert képzett ki a burgonyás, hagymás tésztából készült, darált tepertővel töltött gombóc, a nagygönc gyártására. A nagygönc azóta megkapta a sajátos nógrádi termékeket megillető Nógrádikum címet.
    A dolgozók és a vezetők újabb recepteken is dolgoztak, így a szövetkezet már grízgaluskát, különböző ízesítésű levesbetéteket, valamint változatos összetételű kroketteket is gyárt.
    Mint a sajtóközleményben írták, a szociális gazdaság átmenet lehet a közfoglalkoztatás és a nyílt munkaerőpiac között, a szövetkezet dolgozói közül ugyanis többen korábban közfoglalkoztatási programokban dolgoztak.
    Az érsekvadkerti nagygönc üzem összesen 26 hónapig biztosít munkát alkalmazottainak.
    Szintén a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében valósult meg a faluban a palóc linzert gyártó üzem 50 millió forintból, száz százalékos támogatással. Itt is 11 hátrányos helyzetű ember kapott lehetőséget, hogy családja közelében vállaljon munkát, megspórolva napi két-három órányi ingázást. 
    A rétsági székhelyű Nógrádi Korona Szociális Szövetkezet sütőüzemében szintén fejlesztették a termékeket, a kézműves gyártású linzer mellett islert, sós süteményeket, lebbencs tésztát és császármorzsát is előállítanak. 
    A dolgozók foglalkoztatását 14 hónapig a program biztosította, ezt követően újabb 14 hónapig a szövetkezet alkalmazza az embereket.

Mti

Fotó: üzletresz.hu

Galéria