2024.10.05, Szombat
Infrastrukturális fejlesztés készült el a Sió völgyében fekvő városban
Simontornya Önkormányzat/Facebook

Infrastrukturális fejlesztés készült el a Sió völgyében fekvő városban

magyarepitok.hu

2024.10.03. 10:00

Simontornyán hulladékkezelő és biomassza komposztáló üzemet adtak át.

Közvetlen belügyminisztériumi támogatásból fejlesztette zöld megoldásokra épülő hulladékfeldolgozó rendszerét a Tolna és Fejér vármegye határán fekvő Simontornya városa – derül ki a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatóból. A tárca mintegy bruttó 259 millió forinttal támogatta a projektet, melyben biomassza és építési-bontási hulladék hasznosító telep készült el. A közbeszerzési értesítő adatai szerint a projekten munkát vállalt a Topa és Társa Építési Kft.

 

Szétválogatják az építési hulladékot is

A telepen a biológiailag lebomló zöld hulladékból ún. takarásos, levegőztetett technológiával komposztot állítanak elő, míg az inert építési törmelékek fizikai feldolgozásával (vagyis töréssel  és osztályozással) ún.-másodnyersanyag állítható elő, amely szintén felhasználható helyben útépítési, tereprendezési munkák során.

A programban beszereztek egy a zöldhulladék feldolgozásához nélkülözhetetlen kalapácsos aprítógépet és komposzt osztályozó, valamint egy kotró-rakodó munkagépet is. Felépítették a kezelő telepet és telepítettek egy iroda-mérlegházkonténert, valamint egy hídmérleget. Végül, de nem utolsó sorban kialakították a komposztálási technológia elemeit is (levegőztető ventilátorokat, szemipermeábilis takaróponyvát, csurgalékvíz-gyűjtő medencét).

A hulladékhasznosító telepet a helyszínen megrendezett ünnepélyes projektzáró eseményen adták át 2024. szeptember 25-én. Az eseményen beszédet mondott Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára, valamint Torma József, Simontornya város polgármestere. A központ ezt követően meg is kezdte működését.

Helyi híreksimontornyahulladékzöld megoldásokhulladékkezelőTopa és Társa Építési Kft.