2024.06.28, Péntek
Tovább tart a szezonja Tolna megye egyik legfontosabb gyümölcsének
illusztráció - pixabay

Tovább tart a szezonja Tolna megye egyik legfontosabb gyümölcsének

mti

2024.06.23. 15:21

A korai fajták betakarítása már május második felében elkezdődött, vagyis csaknem 2 héttel korábban, mint máskor.

A megszokottnál korábban kezdődött és tovább is tarthat a sárgabarack szezonja az idén - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

A korai fajták betakarítása már május második felében elkezdődött, vagyis csaknem 2 héttel korábban, mint máskor. A termés nem lesz olyan gyenge, mint tavaly, de a mennyiség nem éri el a tavaly előttit, összesen 16-18 ezer tonna lehet belföldön. A Dunántúlt a tavaszi fagyok jobban megkímélték, a terméskiesés az ország középső és északi részében jelentősebb. Minőségi problémák egyelőre nincsenek, de a jégverés és a gombás megbetegedések helyenként okozhatnak gondot - írták.

A közlemény szerint a belföldi termőterület mintegy 5 ezer hektár, a legfontosabb termőtájak Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Pest, Somogy és Tolna vármegyékben találhatók. A termésmennyiség az évről évre jelentkező fagykárok miatt ingadozik, meghaladhatja akár a 35 ezer tonnát is, de 2023-ban csupán 6-8 ezer tonna termett. A termésbiztonság elsősorban a helyes termőhelyválasztástól, a fagy- és jégvédelemtől, valamint az intenzív termesztéstechnológiától függ - tették hozzá.

Helyi hírekgyümölcs