2024.04.27, Szombat
Átadták a felújított Nagyboldogasszony-templomot Tamásiban
Kép: MTI/Kiss Dániel

Átadták a felújított Nagyboldogasszony-templomot Tamásiban

MTI

2024.02.01. 15:48

Átadták a felújított Nagyboldogasszony-templomot szerdán Tamásiban, az ebből az alkalomból tartott szentmise előtt a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Hirt Ferencre, a Fidesz 2018-ban elhunyt országgyűlési képviselőjére emlékezett.

Hirdetés

Soltész Miklós azt mondta, aki ismerte Hirt Ferencet, tudja, kerekesszékben élve, súlyos betegen milyen szenvedésen ment át. "Azt is tudjuk", hogy mit tett Tamási és a környező települések közösségeiért - tette hozzá.

Az államtitkár azt kérte az egyházközségtől, hogy a templommal együtt felújított plébániahivatal közösségi termét a néhai képviselőről nevezzék el. "Ha valaki a közösségért annyit vállalt, mint ő, akkor megérdemli, hogy halála után is a közösséget tudja szolgálni" - mondta.

Felidézte: Hirt Ferenc búcsúztatásán határozták el, hogy elkészítik a leromlott állapotú templom és környezete felújításának tervét.

Soltész Miklós köszönetet mondott mindazoknak, akik a templomért létrejött összefogásban részt vettek. Sok ember munkája kellett ahhoz, hogy a kivitelezés magas színvonalon megvalósuljon - fűzte hozzá.

Az 1735 és 1745 között épült barokk stílusú műemlék templomot Felföldi László pécsi megyés püspök áldotta meg. Az áldás előtt a többi között arról beszélt, a helyiek büszkék lehetnek arra, hogy meg tudták valósítani a templom felújítását. Úgy fogalmazott, reméli, hogy "szívében is megújul a közösség".

Csibi Imre plébános az MTI-nek elmondta, a 2022 őszén kezdődött és 2023 végén befejeződött munka során kicserélték a templom villamosenergia-hálózatát, új padlózatot kapott az épület, újrafestették a falait, restaurálták ornamentikáját. Megújult a toronysisak, és - egyebek mellett - energiatakarékos kültéri világítást építettek ki.

A kivitelezés közben a templomhajóban feltárták a sírját Tamási első plébánosának, az 1725-ben elhunyt Győri Mátyásnak, emlékére táblát helyeztek el a templom falán.

A felújítást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 548 millió forinttal támogatta, a szintén barokk orgonát 38 millió forintos magánadományból állították helyre.

Helyi hírekTamásiNagyboldogasszony-templom