2024.04.27, Szombat
AM: alacsony belvízborítottságot mértek Tolnában és Komárom-Esztergomban
Fotó: kormany.hu

AM: alacsony belvízborítottságot mértek Tolnában és Komárom-Esztergomban

MTI

2024.02.21. 15:00

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).

Hirdetés

A műholdas radarfelvételek alapján január végén csaknem 116 ezer hektárnyi terület volt érintett. A belvíz mezőgazdasági területekre gyakorolt káros hatásai mellett nem szabad elfelejteni a talajvíz-utánpótlásában betöltött szerepét - írták.

Az AM felkérésére a Földmegfigyelési Operatív Központ (Lechner Tudásközpont) végzett optikai műholdfelvételek alapján országos belvíztérképezést, hogy felmérje és kiértékelje az érintett mezőgazdasági területek kiterjedését. A legnagyobb mértékű belvízborítottság növekedést Győr-Moson-Sopron vármegyében tapasztalták.

A mezőgazdasági terület egészéhez viszonyítva a belvízborítottság mértéke Győr-Moson-Sopron (3 százalék) és Jász-Nagykun-Szolnok (2,5 százalék) vármegyében volt a legmagasabb, míg Komárom-Esztergom és Tolna vármegyében a legalacsonyabb.

Az Alföld középső és keleti részein jellemzően a belvizes területek enyhe növekedését, míg az ország középső területein azok fokozatos csökkenését figyelték meg.

A közleményben ismertetik: Magyarország mintegy 45 százaléka síkvidéki terület, egynegyede pedig olyan mély fekvésű, sík terület, amelyről természetes úton nem folyik le a víz.

Belvíz akkor keletkezik, ha a kedvezőtlen meteorológiai és vízjárási tényezők hatására a talaj felső rétegében a szabad pórusok vízzel telítődnek és a talajvíz kilép a felszínre.

Napjainkban egyre gyakoribbak az olyan időjárási szélsőségek, amelyek hirtelen nagy mennyiségű csapadékkal járnak, különösen aszályos időszakok után. Ezek hozzájárulnak a belvizes területek létrejöttéhez és kiterjedésük növekedéséhez. A 2023 novemberében tapasztalt bőséges csapadékhullás a talajok országszerte magas víztelítettségéhez, az Alföldön több helyen belvízfoltok kialakulásához vezetett. Decemberben is folytatódott a csapadékos időjárás, ami a belvízborítottságot tovább növelte - emlékeztet a szaktárca.

A belvíz a káros hatások mellett fontos szerepet játszik a talajvíz utánpótlás szempontjából

A gazdálkodók számára a gyakoribbá váló hosszú, csapadékmentes időszakok létfontosságúvá teszik a vízvisszatartást, a vízmegtartást és a talajnedvesség megőrzését, illetve a talaj termőképességének megtartását segítő eljárások tudatos gyakorlati alkalmazását. E célokat a saját termelői önérdek felismerése mellett a jelenleg működő agrártámogatási rendszer számos eleme ösztönzi.

A talajok és ökoszisztémák vízmegtartó képességének javítását a kormányzat elsősorban a földhasználatváltás, a felszínborítás mozaikossá tételének (szegély-élőhelyek, nem termelő területek), a vízvisszatartást szolgáló infrastruktúra-fejlesztésének támogatásával, valamint vízmegőrző agrotechnikák alkalmazásának ösztönzésével segíti.

A belvízborítottság következtében az őszi kultúrákban bekövetkezett hozamcsökkenést kiváltó káreseményt az elektronikus kárbejelentő felületen https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/ mindenképpen érdemes bejelenteni, hogy az egyéb támogatási feltételek teljesülése esetén a termelői károk a későbbiekben kompenzálhatóak legyenek - olvasható a közleményben.

Helyi hírekbelvízAgrárminisztérium