2024.04.27, Szombat
Egyszerűbbé vált a kiskorúak személyazonosító igazolvány igénylése 
Fotó: kormanyhivatalok.hu

Egyszerűbbé vált a kiskorúak személyazonosító igazolvány igénylése 

Tolna Vármegyei Kormányhivatal

2024.01.09. 16:19

Az egyik szülő jelenléte elegendő a 14 év alatti gyerekek okmányainak kiadásához január elsejétől. 

Hirdetés

Az év elejétől megváltoztak a személyazonosító igazolvány kiadása és az egységes arcképmás- és aláírás-felvételezés szabályairól szóló kormányrendelet cselekvőképtelen kiskorú (14 év alatti) személyazonosító igazolványának kiadására vonatkozó szabályai. 

Január elsejétől elegendő az egyik szülő jelenléte a 14 év alatti gyerekek személyazonosító igazolványának kiadásához – olvasható a Tolna Vármegyei Kormányhivatal oldalán. Az okmányt továbbra is személyesen lehet igényelni az ország bármelyik kormányablakában, de már nem szükséges hozzá mindkét szülő nyilatkozata. 

Korábban mindkét szülő (törvényes képviselő) személyes jelenléte, vagy egy szülő esetén a távollévő szülő hozzájáruló nyilatkozata volt szükséges (kivéve, ha a jelenlévő szülő igazolta, hogy a másik szülő szülői felügyeleti joga szünetel vagy megszűnt).  

2024. január 1-től a cselekvőképtelen kiskorú személyazonosító igazolványának kiadásához elegendő az egyik szülő jelenléte és nincs szükség a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatára vagy a szülői felügyeleti joga szünetelésének, megszűnésének igazolására sem. A változás nyomán a rendelkezési nyilvántartásban megtett szülői hozzájáruló nyilatkozatot nem szükséges ellenőrizni.  

Az eljárás során a jelen lévő törvényes képviselő személyazonosságát ellenőrizni kell.  

 

Helyi hírekszemélyi igazolványügyintézésKormányablak