2024.05.02, Csütörtök
Megáldották az újborokat Pakson
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Megáldották az újborokat Pakson

paks.hu

2023.11.14. 16:26

A történelmi egyházak képviselői áldották meg Márton napján az újborokat a Sárgödör-téri Présháztulajdonosok Egyesülete és Paks Város Önkormányzata által közösen szervezett borünnepen. A Sárgödör-téri rendezvénysátorban az ünnepi beszédeket követően csapra verték a hordókat, majd a borokat a vendégek is megkóstolhatták.

Hirdetés

Huszonöt paksi gazda áldatta meg borát november 11-én a Sárgödör téren a Sárgödör-téri Présháztulajdonosok Egyesülete és Paks Város Önkormányzata szervezésében megtartott Márton-napi borünnepen - olvasható a paks.hu-n.

Mint írják, Dr. Hanol János, a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének titkára arról beszélt megnyitójában, hogy a Sárgödör téri rendezvényen az újbor megkóstolása a bor szeretetét és tiszteletét fejezi ki. Kürtösi Krisztián katolikus plébános, Zuschlag Nepp-Éva evangélikus és Lenkey István református lelkész beszédet és imádságot is mondott az eseményen, majd megáldották a palackokban és a hordókban sorakozó újborokat.

Leber Ferenc egyesületi elnök, egyben Paks alpolgármestere kiemelte, az egyesület és önkormányzat szándékában egyaránt az áll, hogy azoknak, akik a borünnep hangulatát szeretik, adjanak alkalmat az összejövetelekre. Szántó Zoltán alpolgármester az önkormányzat képviseletében volt jelen a rendezvényen. Hangsúlyozta, hogy a város számára fontosak a boráldáshoz hasonló civil kezdeményezések. Mint mondta: a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete nagyon komoly munkát fektetett a paksi borokba, a sillerbe mint brandbe, és a Sárgödör tér épített környezetére. A város számára fontos tevékenységet végez az egyesület, és egy nyitott programon mutatja meg munkája eredményét. Ezek után csapra verték a Somkert Zoltán és Krausz Andrea borászok által készített, rangos grémium által zsűrizett nedűket tartalmazó hordókat.

Az esten dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója mondott pohárköszöntőt, amelyben kiemelte az együtt töltött idő és az ezt lehetővé tevő alkalmak fontosságát. A rendezvényen fellépett a Siller Nótakör, illetve Tausz János mulatós zenész szórakoztatta a közönséget. Az est folyamán libamájas és libazsíros kenyeret fogyaszthattak a megjelentek.

Helyi hírekPaksMárton-nap