2024.04.28, Vasárnap
Tizenegy vármegye több mint 350 településén irtják a héten a szúnyogokat
Illusztráció, unsplash.com

Tizenegy vármegye több mint 350 településén irtják a héten a szúnyogokat

MTI

2023.07.03. 14:00

Tizenegy vármegyében, 358 településen lesz szúnyoggyérítés a héten - tájékoztatta a szúnyogirtási program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Hirdetés

Közölték: a Duna mentén a Szigetközben, a Dunakanyar településein, Mohácson és a környező falvakban végeznek földi gyérítéseket.

A szúnyogok elleni védekezés érinti Csorna környékét, Tatát, Baranya, Tolna és Zala vármegye számos települését, továbbá Szolnok térségét is.

Emlékeztettek, az elmúlt hetekben a lárvák biológiai módszerrel történő gyérítése mellett az ország számos területén szervezett csípőszúnyog-gyérítésre is szükség volt. A már kifejlett szúnyogok ellen a településeken belül, földi permetezéssel védekeznek. A legtöbb térségben úgynevezett ULV-eljárást alkalmaznak, amely során a gépjárműre szerelt berendezés apró cseppekre bontja a készítményt, amelyből alig több mint fél litert juttatnak ki hektáronként - ismertették.

Hozzátették: a technológia a közlekedést nem zavarja érdemben, mivel a keletkező permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, szemben a ritkábban használt melegködös eljárással.

Kitértek arra is, hogy számos szúnyogfaj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a rovarok az esős időszakok után jelennek meg nagy számban a lakókörnyezetünkben. A lakosság is sokat tehet a szúnyogok élőhelyeinek felszámolásáért, a ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvasható tájékoztató.

Helyi hírekTolna megyeszúnyoggyérítés