2024.04.19, Péntek
Modern eszközökkel és gépparkkal gazdagodott a szekszárdi agrárszakképzés
Kép: www.deliaszc.hu

Modern eszközökkel és gépparkkal gazdagodott a szekszárdi agrárszakképzés

MTI

2023.05.21. 10:00

Egy szakmát igazán a gyakorlatban lehet elsajátítani - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nobilis Márton, az AM élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban rendezett átadó ünnepségen, Szekszárdon.

Hirdetés

Az államtitkár a Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban rendezett átadó ünnepségen kifejtette, a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború is rávilágított arra, "hogy a jövőnk szempontjából a mezőgazdaság és az önellátás kulcskérdés".

Közölte, 2010-től a kormány azon dolgozik, hogy növekedési pályára állítsa a magyar vidéket. A Déli Agrárszakképzési Centrum által uniós forrássokkal és kormányzati támogatással létrehozott Ágazati Képzőközpont és géppark bővítése is egy jelentős előrelépés a magyarországi agrárium számára, ugyanis itt szerzik meg gyakorlati tapasztalataikat a jövő agrárszakemberi.

A mostani kihívásokkal teli időszakban kiemelt szükség van a megfelelő szakemberekre, akik biztosítják Magyarország élelmiszer-ellátását - mondta az államtitkár az AM közleménye szerint.

Nobilis Márton felhívta a figyelmet arra, hogy

a Csapó iskolában kialakított új tankonyhában, a pék-cukrász tanműhelyben a gyakorlati oktatást segítő modern eszközök várják a diákokat, az Apponyi Sándor Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban pedig új géppark: traktor, szántóföldi kultivátor, talajlazító segíti a leendő mezőgazdasági gépészek magas szintű képzését.

Mi azt szeretnénk, ha a diákok büszkék lennének a teljesítményükre, a földre, amelyet művelnek, és munkájuk eredményeként a kenyérre, amelyet sütnek - tette hozzá a tárca közleményében.

Az államtitkár hangsúlyozta, a szakképzés megújításakor bevezette a kormány a duális képzést, amely által összhangba került az elméleti és a gyakorlati oktatás. Az újítás sikerének bizonyítékául az oktatók és az oktatási intézmények visszajelzései szolgálnak, továbbá az, hogy évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma. Ezen felül a gazdasági élet szereplői is pozitívan nyilatkoznak a változásról, ők azok, akik munkát biztosítanak a frissen végzett szakembereknek. Nobilis Márton fontosnak nevezte, hogy ne csak a termőföldtől az asztalig, hanem a szakképző iskoláktól a nagy cégekig alakuljon ki láncolat - olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Helyi hírekSzekszárdagrárképzésoktatásDéli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium