2023.10.01, Vasárnap
Közösségi házat hozott létre a Hőgyészi Székely Kör
Borítókép: Hőgyészi Székely Kör/facebook

Közösségi házat hozott létre a Hőgyészi Székely Kör

MTI

2023.04.19. 10:32

Közösségi házat hozott létre a Hőgyészi Székely Kör, ahol történeti és néprajzi kiállítást is bemutat a 25 éve alakult egyesület.

Hirdetés

A Székely ház a település központjában álló, 250 éves épületben kapott helyet, amelyet az egyesület 2018-ban vásárolt meg a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával - mondta Csöglei Istvánné, a székely kör elnöke az MTI-nek.

A csaknem 200 négyzetméteres házban közösségi teret, táncpróbatermet, kiállító helyiséget, viseletraktárat alakítottak ki - tette hozzá.

A ház április 22-én tartandó avatásán két kiállítás nyílik

Az idén 25 éves Hőgyészi Székely Kör házavató ünnepségére április 22-én kerül sor, amelyen az alábbi állandó kiállítások is megnyílnak:

  • "Emelt fővel" Bukovinai székelyek Magyarországon című kiállítás - megnyitja Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója
  • Néprajzi gyűjtemény - megnyitja Lőrincz Etel, a népművészet mestere címmel kitüntetett textiltervező iparművész

Az épület folyosóján az Emelt fővel című tárlat - amelynek anyaga néprajzi táborok gyűjtéséből származik -, a bukovinai székelyek történetét ismerteti majd a madéfalvi veszedelemtől a népcsoport 1944-es hazatéréséig. Külön helyiségben tárják a közönség elé az egyesület tárgygyűjteményét, javarészt eredeti viseleteket, bútorokat - vetett ágyat, bölcsőt -, valamint a hőgyészi székelyektől származó fotókat, hazatelepítő, honosító okiratokat. A Székely ház egyik melléképületében használati tárgyakat állítanak ki.

Az elnök elmondta, a Hőgyészi Székely Kört 1998-ban alapították, jelenleg 52 tagja van. Az egyesület keretében működő, ötventagú Bokréta táncegyüttes többek között a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség díját is elnyerte bukovinai koreográfiáival.

A bukovinai székelyeket 1941-ben magyar-román egyezmény alapján telepítették le a Bácskában, ahonnan 1944-ben menekültek Magyarországra. 1945-ben - részben a kitelepített németség helyén - Tolnában, Baranyában és Bács-Kiskunban találtak új otthonra. Hőgyészen mintegy 90 székely család települt le.

Helyi hírekHőgyészHőgyészi Székely Körközösségi házmegnyitókiállítás