2024.03.29, Péntek
Fakultatív tűzoltó szakmai képzések indulnak Tolnában
Fotó: Tolna VMKI

Fakultatív tűzoltó szakmai képzések indulnak Tolnában

tolna.katasztrofavedelem.hu

2023.03.05. 10:00

Rendszeresen fejleszthetik elméleti és gyakorlati tudásukat az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a Tamási Regionális Képzési Centrum előadásai alkalmával.

Hirdetés

Tolna vármegyében évről-évre emelkedik az önkéntes tűzoltó egyesületek beavatkozásainak száma: 2018-ban 201, 2019-ben 261, 2020-ban 317, 2021-ben 339, míg 2022-ben 364 esetben siettek a lakosság segítségére - tájékoztatott róla a 

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntes egyesületekben rejlő erők hatékonyabb kiaknázását megcélozva fakultatív képzéseknek biztosít teret. A 2019 júniusában indított előadások tematikája az elméleti ismereteken túl olyan gyakorlati tapasztalatok megszerzésére fókuszál, amelyek a tűzoltás taktikai szabályainak végrehajtását támogatják. A 112-es központi segélyhívót tárcsázók adott esetben, helyben is számíthatnak a tűzoltók érkezésére.

A tanfolyam résztvevői Fejér, Baranya Somogy és Tolna vármegyéből érkeznek, vagy éppen csatlakoznak a képzéshez, attól függően, hogy jelenléti, vagy éppen online foglalkozás szerepel a tanrendben. 2022-ben az 5 jelenléti és 2 videokonferencia során 160 részvevő hallgatta végig az előadásokat. 

A feldolgozott témák között szerepelt az országban előfordult jelentősebb tűzoltói események elemzése; akkumulátoros felszerelésekkel kapcsolatos foglalkozás; napelem-parkban tartott tűzoltási gyakorlat tapasztalatainak ismertetése; a dugólétra és a mentőkötél gyakorlati alkalmazásának elsajátítása; szén-monoxid jelenlétével, valamint kéménytüzekkel kapcsolatos vonulások tanulmányozása; hibrid és elektromos gépjárművekkel kapcsolatos ismeretek fejlesztése; továbbá elsősegély ismeretek bővítése; és még számtalan színvonalas előadás.

A legutóbbi, február 25-ei képzéshez további 5 vármegye csatlakozott videokonferencia útján. A Komárom-Esztergom vármegyei Nyergesújfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesületének elnöke, Vasáros Lajos, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelőjének címzett levelében a következő gondolatokkal fogalmazta meg a konferencián tapasztaltakat:

„Gratulálok a nagyszerű kezdeményezéshez, amely hozzájárul a beavatkozók ismereteinek bővítéséhez. A tűz- és káresetek elhárítása során tapasztaltak átadása segíti a tevékenységünket és a környezetünk változása során kialakult újabb veszélyforrások elhárítására történő felkészülést. Február 25-én első alkalommal kivetítve, csoportosan követtük az élő konferenciát. Így egyből a beavatkozó csapat tagjai is hallhatták. Utána pedig konzultáció formájában átbeszéltük a témákat. Köszönöm szépen a nagyszerű szervezést magam és a Nyergesújfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület nevében is. További sok sikert kívánok!”

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság bízik abban, hogy az önkéntes egyesületek hasonló lelkesedéssel élnek a fakultatív képzés lehetőségével, és minél többet csatlakoznak egy olyan közösséghez, akik érdemben hozzájárulnak a közvetlen környezetük biztonságához.

Helyi hírekTolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtűzoltóságszakképzés