2024.06.16, Vasárnap
Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon
Fotók: MTI/Kiss Dániel

Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon

MTI

2023.03.30. 16:50

Ágazati képzőközpontot adtak át csütörtökön Szekszárdon, a Tolna Megyei Szakképző Centrum (TMSZC) Ady Endre Technikumában, amelyet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 270 millió forintos támogatásával hoztak létre.

Az átadáson Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára elmondta, a szakképzési centrumok a Széchenyi 2020 program keretében 150 és 400 millió forint közötti támogatásra pályázhattak ágazati képzőközpontokra.

Közölte, a centrumok országszerte 28 szerződés keretében több mint 8 milliárd forint támogatást nyertek el. A TMSZC a gép- és járműgyártás területén hozott létre képzőközpontot, amelynek részeként megújult az iskola diagnosztikai tanműhelye.

 

Fotó: MTI/Kiss Dániel - Szekszárd, 2023. március 30. Horváth István, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j), Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára (j), Dömötör Csaba kancellár (j3) és Zsobrák Róbert, az Ács és Állványozó Kft. ügyvezetője (b) átvágja a nemzeti színű szalagot a Tolna Megyei Szakképző Centrum (TMSZC) Ady Endre Technikum ágazati képzőközpontjának átadásán Szekszárdon 2023. március 30-án. A központot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 270 millió forintos támogatásával hozták létre.

Évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma

A helyettes államtitkár beszélt arról, hogy az új szakképzési rendszerben továbbra is kiemelt szerepet töltenek be a szakképzési centrumok, amelyek sokkal hatékonyabban tudnak részt venni a helyi gazdaság igényeihez igazodó képzési struktúra kialakításában.

Évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma; az általános iskolát elvégző tíz diákból hatan a szakképzésben folytatják tanulmányaikat, a legnépszerűbb iskolatípus a technikum - jegyezte meg. Hozzátette, a szakképzés népszerűségét növeli az ösztöndíjrendszer és az oktatási körülmények javítása. Arra is kitért, hogy a szakképzésből ma már egyenes út vezet a felsőoktatásba, idén 74 százalékkal nőtt a jelentkezők száma. Hangsúlyozta, hogy "a kormány kiemelt feladatának tekinti a tudásalapú, versenyképes gazdaság működésének támogatását".

Horváth István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy a szekszárdi intézmény vonzó körülményeket igyekszik teremteni a szakképzésben részt vevők számára. Kiemelte, hogy a projektben fontos szerepet kapott a felnőttképzés is.

Dömötör Csaba, a TMSZC kancellárja elmondta, a projektet azért indították el, mert az elektromos mobilitás térnyerésével nőtt a szakemberek iránti kereslet. Ismertette: a diagnosztikai tanműhelyben egy-egy elektromos, benzines és hibrid meghajtású, preparált autót helyeztek el, amelyeken a diákok megtanulhatják a mesterségesen előállított hibák javítását.

A műhelyben emellett többek között oktatási célú üzemanyagcella-rendszert, az elektromos járművek 400 voltos rendszerét bemutató, nagyfeszültségű oktatótáblát és diagnosztikai eszközöket helyeztek el.

A képzőközpontot működtető nonprofit gazdasági társaságot a szakképző centrum és két, a duális képzésben részt vevő autóipari cég, a Permitto és az Ipsum-Tech Kft. hozta létre.

A kancellár közlése szerint az Ady Endre Technikum és Kollégium a legnagyobb tolnai szakképző iskola, ahol 1200 diák tanul; a képzőközpontban jelenleg 50 diákot oktatnak.

Helyi hírekSzekszárdképzőközpontszakképzésoktatás