2024.03.28, Csütörtök
Szijártó János a gyógynövényekben hisz: 90. születésnapja alkalmából köszöntötték a szekszárdi lakost
Fotó: Szekszárd - több mint jó bor/facebook - Szijártó Jánost dr. Biró Gyula aljegyző köszöntötte a kormányfő aláírásával ellátott emléklappal és a város borával.

Szijártó János a gyógynövényekben hisz: 90. születésnapja alkalmából köszöntötték a szekszárdi lakost

szekszard.hu, Szekszárd - több mint jó bor

2023.01.15. 10:00

Szijártó János 90. születésnapja után a januári esős időben kerékpárral érkezett a polgármesteri hivatalba, kezében nagy adag szárított gyógynövényeket tartalmazó tasakkal, melyeket ajándékba szánt a hivatal munkatársainak. Az idős szekszárdit dr. Biró Gyula aljegyző köszöntötte a kormányfő aláírásával ellátott emléklappal és a város borával.

Hirdetés

János bácsi elmondta, hogy a gyógynövények ismeretét még nagypapájától tanulta, aki az I. világháborúban az olasz fronton harcolt és esett fogságba, amit minden bizonnyal nem élt volna túl, ha nincs tisztában a természet rejtette gyógymódokkal - olvasható a szekszard.hu honlapján.

Ő maga is a természet közelségében erdészként szerette volna hasznossá tenni magát, de 1949-ben politikai okok miatt nem tanulhatott.

 

Fotó: Szekszárd - több mint jó bor/facebook

Dolgozott mindent, amivel pénzt tudott keresni, kubikolt is, így 1957-re összegyűlt a szakmásított gépjármű vezetői tanfolyamhoz szükséges összeg, majd sokáig villanymotor tekercselőként dolgozott. Ma már ilyen munkára sincs szükség – mondja – az emberek nem javíttatják a gépeiket, hanem újat vesznek. János bácsi 59 évesen elvesztette első feleségét. Közös fiuktól két lány unokája született, egyetlen dédunokája pedig most három hónapos.

Jelenleg második feleségével él Szekszárdon.

Nyugdíjasként már van ideje a természetet járni és tudja, hol lehet rátalálni a vegyszermentesen termő gyógyfüvekre, növényekre. Saját kertjében mai napig a természet adta módszerekkel védekezik a kártevők ellen, így mondhatni bioélelmiszerekkel tudja ellátni háztartását.

 

Gyógynövényeket itt nem termeszt, azt mondja, azok nem ugyanolyanok, mint amik a természetben találhatók. János bácsi azt is elárulta, hogy a gyógynövényeket tea formájában fogyasztja, melynek titka, hogy a vizet csak pezsgésig szabad forralni és utána még jó ideig áztatni szokta, mielőtt leszűri.

A szépkorú szekszárdi úgy gondolja, hogy a sok elvégzett munkáért cserébe kapott ilyen hosszú életet, de emellett az egészségére mindig is vigyázott.

Helyi hírekSzekszárdköszöntés