2024.03.29, Péntek
Oktatási és kulturális központként születik újjá az egykori Sportszékház épülete Szekszárdon

Oktatási és kulturális központként születik újjá az egykori Sportszékház épülete Szekszárdon

magyarepitok.hu

2022.12.22. 15:30

A Mathias Corvinus Collegium felújítja a mára már nyolcvan éves történelmi múlttal rendelkező volt Sportszékházat, ezáltal az épület a tehetséggondozás mellett a különböző tervezett programokkal és rendezvényekkel a város közéletében is ismét fontos szerepet tölt majd be. A munkálatok jelenleg is gőzerővel folynak. (x)

Hirdetés

Ahogyan arról korábban már több cikkünkben is hírt adtunk, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány több kiemelt építészeti projektet indított el a közelmúltban, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb regionális központokban, így Szekszárdon is.

Legutóbbi cikkünkben a Miskolc belvárosában található Avas Szálló teljeskörű felújításáról írtunk, ezúttal pedig a több mint 25 éves tehetséggondozó alapítvány - részben már jelenleg is - a szekszárdi oktatási központjául szolgáló volt Sportszékház épületének felújításáról és funkcióbővítéséről számolunk be.

A Hunyadi utca 5. szám alatt található, mára már rossz állapotban lévő épület új funkciót kapva szépülhet meg: a teljes felújítást követően az ingatlan oktatási-tehetséggondozási központként és egyfajta szellemi műhelyként működik majd.

 

 

Az említett funkciók mellett az MCC a helyi kulturális életet még pezsgőbbé varázsoló, a szekszárdiak számára is nyitott eseményeket, például könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat is tervez majd rendezni az épületben, ezzel is tovább erősítve Szekszárd regionális szerepét.

 

A 2021-es tanévkezdésre már az első MCC-s évfolyamok oktatása is elindulhatott

 

 

Az épület 2021. januárjában került az MCC fenntartásába, az első felújítási munkákat követően az épület alapterületének mintegy kétharmadát veszik igénybe az oktatási és tehetséggondozási feladataik elvégzésére. Ezt követően a fejlesztés első részeként megközelítőleg 120 négyzetméter megújításával kezdődött meg az épület részleges belső felújítása, ahol azok a területek élveztek elsőbbséget, amelyek elengedhetetlennek bizonyultak a sikeres és hatékony oktatási tevékenység megkezdéséhez.

 

 

A szekszárdi Sportszékházban ezáltal 2021. szeptemberében már el is indulhatott az első MCC-s évfolyam oktatása, melynek köszönhetően mind a felső tagozatos általános iskolás tanulókat célzó Fiatal Tehetség Programban (FIT), mind pedig a Középiskolás Programban (KP) résztvevő diákok megkezdhették tanulmányaikat a már modernizált épületrészben.

 

2023-ban már a teljes felújított épületet birtokba vehetik a diákok

 

 

Mindeközben 2022 augusztusában már a fennmaradó épületrészekben is elkezdődtek a munkálatok, amely során újabb 750 négyzetméternyi belső tér felújításával korszerűsítik a közösségi tereket, a plenáris előadót, három új oktatótermet, illetve új vizesblokkokat alakítanak ki és egyéb raktárhelyiségek is megújulnak.

A munkálatok jelenleg is ezeken a területeken zajlanak, a kivitelezés pedig 2023 I. negyedévében fejeződik be, ezt követően az épületben már minden oktatási terem, nyelvi labor, közösségi tér és klubdélutáni helyszín is készen áll majd a tehetséggondozáshoz kapcsolódó feladatok ellátására, illetve arra, hogy kulturális és közéleti programokat tartsanak a város polgárai számára.

 

 

Az MCC novemberi tájékoztatásából azonban azt is megtudtuk, hogy az alapítvány jövőbeni tervei között szerepel még az épület teljes külső homlokzatának a megújítása, energetikai korszerűsítés, továbbá a telken belül megvalósítandó zöldterület fejlesztés is.

 

A háború sem kímélte a korábban Leventeszékházként és Kultúrotthonként is működő épületet

 

 

A mára már nyolcvan éves épület történelme során ugyanakkor nem mindig a Sportszékház nevet viselte magán. A Hunyadi utcában egészen az 1940-es évek elejéig beépítetlenek maradtak az 1-5. szám alatti telkek, majd 1942-ben a szekszárdi leventeegyesület székházaként, vagy más nevén Leventeotthonként kezdődött meg az építkezés a területen. Az épületben helyet kapott egy színházterem, könyvtárszoba, több iroda, illetve néhány klubhelyiség és számos sportterem is.

 

 

A százhetvenezer pengő költségvetésű építkezés megkezdését követő időszakban az anyagárak és a munkabérek oly mértékben emelkedtek, hogy az épület befejezése lehetetlenné vált az eredeti keretből. 1943 őszén a közeli befejezéséről írt a sajtó, a berendezéshez azonban újabb államsegélyt kellett kérnie a városnak. A szekszárdi leventeotthon végül 1944 márciusában készült el, ám néhány hónappal később a várost is elérte a háború, amely során az új épületben is számos kár keletkezett.

A megrongálódott leventeotthont a háborút követően az 1950-es években felújították, majd 1952. április 4-én, mint járási kultúrotthont avatták fel. Elnevezését ekkor a „felszabadulásról” kapta, így lett „Április 4. kultúrotthon”.

 

 

Az 1960-as évekből ered a ma is használatos Sportszékház elnevezés

A volt leventeotthont Szekszárdon sokan csak Sportszékházként ismerik, ugyanis az 1960-as évektől a Megyei Testnevelési és Sporttanács, valamint a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat is osztozott az épületen, de 1989-ben a frissen alakult pártok is itt béreltek irodát.

 

 

A megyei sportigazgatás végül egészen 1991-ig működött itt, majd 1992-ben elköltözött, ezt követően pedig a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése értékesítette az épületet, majd 1 lakás, 15 irodahelyiség, 3 raktár, 2 tanácsterem, tornaterem, szociális blokk és öltözők kaptak benne helyet.

 

 

Az épület számos korábbi funkciójának története itt azonban még mindig nem ért véget teljesen:

A házat a Vetőmag Kereskedőház Rt. vásárolta meg, akik 1994-ben átalakították és némileg modernizálták is az épületet, ekkor kapta a ma is látható posztmodern stílusjegyeit, illetve a tető mai formáját. Ezt követően 2002-ben sor került a nyílászárók, valamint a belső burkolatok cseréjére is, így a felújított épületben még egészen 2015-ig sokféle vállalkozás és bolt működött, ekkortól azonban évekig kihasználatlanul és üresen állt.

Sorsát illetően végül 2021 tavaszán következett be jelentős változás: ekkor került a Mathias Corvinus Collegium kezelésébe azzal a céllal, hogy a diákok oktatási helyszíne legyen és a város kulturális és társadalmi életének fontos színhelyévé válhasson.

A cikk megjelenését a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány támogatta.

Galéria

Helyi hírekSzekszárdoktatási beruházásMathias Corvinus CollegiumMCC