2024.04.18, Csütörtök
Élő skanzen - ahol kocsma nincs, viszont könyvtár van heti kétszer négy órában
wikipedia

Élő skanzen - ahol kocsma nincs, viszont könyvtár van heti kétszer négy órában

Magyar Narancs

2022.10.23. 14:26

Kalaznó olyan, mintha a múlt század 30-as éveiben megállt volna az idő. Takaros sváb porták, az utcára merőleges házak, a házak végén az utcával párhuzamos pajták.

Hirdetés

Tolna megye közepén, Medinától nyugatra, Kurdtól keletre, Diósberény alatt és Murga fölött, Hőgyészen túl, ahol a kurta partú Donát-patak folyik, ott van Kalaznó. Élő skanzen. Háromszáz éve, a török kiűzése után dunai svábok telepedtek meg az elnéptelenedett területen, majd kétszázötven és elteltével őket is kiűzte a történelem, illetve a politika. A helyükre bukovinai székelyeket telepítettek, de ők nem maradtak sokáig. Megnéztük, milyen az élet a faluban, ahol kocsma nincs, viszont könyvtár van heti kétszer négy órában, de az orvos a szomszéd faluban rendel.

Kalaznó olyan, mintha a múlt század 30-as éveiben megállt volna az idő. Takaros sváb porták, az utcára merőleges házak, a házak végén az utcával párhuzamos pajták. Így alakult ki egy olyan településszerkezet, ami ideális a gazdálkodáshoz és a környező erdőkben élő vadak elől lezárja a falut. Hogy mindez így megmaradt, annak köszönhetjük: az 1960-as évektől teljes építési tilalmat rendeltek el, vagyis egyszerűen nem adtak ki itt építési engedélyt. Kalaznón nincsenek Kádár-kockák.

A teljes cikk itt olvasható.

Helyi hírekKalaznó