2024.04.26, Péntek
Szekszárd megbecsüli értékeit, megőrzi eredményeit
Kép: szekszard.hu

Szekszárd megbecsüli értékeit, megőrzi eredményeit

szekszard.hu

2022.09.04. 10:00

1905. augusztus 29-én alakult meg az első városi képviselő-testület Szekszárdon. Ennek emlékére 2016 óta ez a város napja, amiről ünnepi közgyűlésen emlékeznek meg valamint átadják a megyeszékhely kitüntetéseit is.

Hirdetés

„2022-t írunk, és nehéz időket élünk” – mondta Gyurkovics János alpolgármester ünnepi beszédében, majd felidézte a háború és a járvány körülményeit, amit most még az aszály is tetéz - olvasható a szekszard.hu honlapján.

Hogy a bajban nincs ellenség, még csak ellenfél sem, azt Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című regényének egy különös pillanatával érzékeltette az alpolgármester, mikor a Pál utcaiak és a vörösingesek Nemecsek sorsát látva rádöbbennek a feltartóztathatatlanul közeledő valódi tragédiára. „Szekszárdon a baráti, családi kapcsolatok mellett szoros kötődésünket jelentik a közös tradíciók, az egymás mellett élők sokszor évtizedeken, generációkon átívelő kötelékei, a közös feladatok.”

Gyurkovics János szerint az ilyen szoros szálak garanciái lehetnek a nehéz időszakokkal való sikeres megbirkózásnak. Kiemelte: Az önkormányzat a jócskán megnehezedett gazdasági helyzet ellenére a közelmúlt vívmányainak fenntartásáról is gondoskodni fog. Megmarad a tanulóbérlet-támogatás, a szekszárdi csecsemők ultrahangvizsgálatát továbbra is az önkormányzat fizeti és a babautalvány támogatás is folytatódik. A szépkorú városlakóknak szóló karácsonyi ajándékcsomagból tavaly mintegy ötezer talált gazdára, ezek idén is eljutnak majd az igénylőkhöz és az áremelkedések ellenére ugyanúgy gondoskodni fog a város a rászorulók téli tüzelőjéről, mint korábban.

Gyurkovics János beszédének végén Széchenyi egy imájának segítségével a cselekvés fontosságát hangsúlyozta, amely az ellenfelekből társakat kell, hogy kovácsoljon, és amely megtarthatja, s előre viheti a világot.

Az ünnepi közgyűlésen átadták a város kitüntető díjait, amit az élet legkülönbözőbb területein dolgozó és munkálkodó személyek vehettek át, akik eddigi életútjukkal egyben példát is mutatnak a következő generációknak:

 

Szekszárd Város Díszpolgára:
Dr. Dobos Gyula István

Pro Urbe Szekszárd emlékplakett:
Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra
János Anna (posztumusz)

Közjóért kitüntető díj:
Hesz Zoltánné
Pecze István
Dr. Bajor Klára
Fiáth Szilvia Andrea
Csuhaj Tünde

Hirling Ádám kitüntető díj:

Tamási Anna
Dr. Göttlinger István
Teimel István

Tormay Károly kitüntető cím:

Dr. Klézli Júlia
Dr. Horváth Gábor

Triebler Irma kitüntető cím:

Rottenbacher Ádám

Szekszárd Javáért kitüntető cím:

Timpanon Építőipari Kft.
Lux H 84 Kft.
Hechta Kft.
Ergonom Kft.

Szekszárd Év Rendőre:

Takács Zoltán (közrendvédelmi szakterületen)
Tóth-Udvardy Tamás (bűnügyi szakterületen)

Szekszárd Év Tűzoltója:

Krizák István

A Szekszárdi Németségért Klézli János-díj:

Keller Antal Ferenc

Helyi hírekSzekszárdkitüntetésvárosi kitüntetések