2024.03.19, Kedd
Dunaföldvári hajója is volt a világon egyedülálló tiszai PET-kupának
petkupa.hu

Dunaföldvári hajója is volt a világon egyedülálló tiszai PET-kupának

mti

2022.08.14. 14:14

A résztvevők a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszát tisztították meg.

Hirdetés

Tizedik alkalommal rendeztek hulladékgyűjtő versenyt a Felső-Tiszán. A jubileumi PET Kupa július 27-én Cigándról indul és augusztus 7-ig tartott. A hosszútávú folyótisztító hajós versenyen tizenkét veterán PET-hajós csapat és jelentős kenus különítmény vágott neki a Tiszának - közölte a szervező Természetfilm.hu Egyesület szerdán az MTI-vel. A résztvevők a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszát tisztították.   

"A Tiszai PET Kupa kezdeményezés az első a világon, ahol a környezetbe juttatott, és onnan visszagyűjtött szennyező anyagokból építik a hajósok vízi járműveiket. A PET-hajók meghajtása megújuló energiával, kézi erővel, evezéssel, vitorlával vagy napelemmel történik, ezek a hajóegységek fogadják a gyors mozgású kenuk által összegyűjtött hulladékot" - áll a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy idén a Tisza határmenti szakaszaira a háborús helyzet miatt nem volt igényelhető vízi rendezvényre vonatkozó engedély.    

A Tisza2 családi csapata a kezdetektől fogva részt vesz a kupán, a Hangák negyedszer indulnak gyerekcsapattal, az AmeriKalózok Amerikában élő, magyar származású csapata közös hajót alapított az Alföldről érkező Zsákolókkal. A PETúnia családi csapata 2015 óta versenyez, ott lesz továbbá Cigánd csapata, a Joda "Bass" A MeglePETés, a Toln megyei Dunaföldvárról érkező Aztakeservit, a Tilos Rádió és a WWF közös hajója, továbbá a Wessling, a Main Stage, a Siemens pedig két csapattal (Evező-SÖK, Energy) jön. A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupán a versenyző csapatok közé az önkéntesek is beállnak saját építésű, KisPETlovam névre keresztelt hajójukkal.

Helyi hírekdunaföldvárszemét