2024.03.29, Péntek
Önellátóvá fejlesztette Tolnában Európa legmodernebb higiéniai papírgyárát ez a magyar cég

Önellátóvá fejlesztette Tolnában Európa legmodernebb higiéniai papírgyárát ez a magyar cég

magyarepitok.hu

2022.07.19. 14:52

A Strabag kivitelezésében a CLC-Construct közreműködésével létre jött új gyáregység háromszorosára növelte a Vajda-Papír alappapír-gyártási kapacitását.

Hirdetés

Dunaföldváron július 19-én átadták a Vajda-Papír Kft. új gyáregységét. Európa legmodernebb higiéniai-alappapírgyártó-üzemének bővítését a STRABAG Generálépítő Kft. kivitelezte, a szerkezetépítő a CLC-Construct Kft. volt.

Képfelirat

A kormányzati támogatással megvalósult 16 milliárd forintos beruházás célja a kapacitásbővítés és a cég teljes alapanyag ellátásának biztosítása volt, amely stratégiai előnyt jelent a magyar vállalatcsoport számára. A világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzeme

  • az új alappapírgyártó-csarnokot,
  • az alappapír-raktárat
  • és a cellulóz tárolási- és előkészítési területeket is magába foglaló új gyáregységgel bővült.

A rendhagyó szerkezettel készített óriási gyártócsarnok építéséről, valamit a projekt további építőipari kihívásairól ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

A fejlesztés biztosítja Magyarország önellátást higiéniai papírtermékekből

Az új egység fő eleme az óránként 10 tonna, évente 80 000 tonnányi alapanyag-tekercs előállítására alappapírgyártó-gép.

Az eszköz háromszorosára növeli az alappapír-gyártási kapacitását, ezáltal biztosítja a társaság önellátását alappapírból. A gép próbaüzeme július 7-én kezdődött meg.

A 15 hónapig tartó projekt során elkészült új gyáregységet Varga Mihály pénzügyminiszter és Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója adta át. A tárcavezető a magyar tulajdonú Vajda Papír Csoport beruházásáról elmondta, hazánkban a háztartás-higiéniai papír termékek mintegy 55 százalékát ez cégcsoport állítja elő, és az export majdnem háromnegyedét is ezek a termékek adják. "A mostani, 16 milliárd forint összértékű fejlesztés biztosítja Magyarország önellátást higiéniai papírtermékekből, és 600 munkahely megtartása mellett 50 újat is teremt a környéken élőknek" – ismertette Varga Mihály.

A beruházáshoz a kormány 5,5 milliárd forint támogatást nyújtott a Nagyvállalati Beruházási Támogatási programban. A gyárbővítéssel üzembe helyezett gépsor termelését belföldön és külföldön egyaránt értékesítik majd, a vállalat ebből származó többletbevétele várhatóan eléri az évi 30 milliárd forintot.

Galéria

Helyi hírekdunaföldvárüzemépítéspapíriparStrabagcsarnoképítés