2024.04.27, Szombat
Tolna megyében is megemlékeztek a hősökről
illusztráció - pixabay

Tolna megyében is megemlékeztek a hősökről

mti

2022.06.04. 10:31

Az első világháború után 350 ezer magyar katona nem tért haza a frontokról.    

Hirdetés

Ma különösen szükség van a hősökre való emlékezésre akkor, amikor a szomszédunkban háború dúl - mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott vasárnap a Tolna megyei Kismányokon rendezett hősök napi megemlékezésen.   

Emlékeztetett arra, hogy elsőként 1917-ben a 8. törvénycikk tette kötelezővé a hősök emlékének megörökítését, 1924-ben pedig újabb törvény rendelkezett arról, hogy május utolsó vasárnapja legyen a hősök napja. Felidézte azt is, hogy az első világháború után 350 ezer magyar katona nem tért haza a frontokról.    

Kismányokon az 1935-ben emelt emlékoszlopra hatvan hős neve került fel, huszonegyen az első, húszan a második világháborúban haltak meg, tizenkilencen pedig nem tértek vissza a második világháború után a szovjet munkatáborokból, a málenkij robotról.   

Simon Lászlóné, a kismányoki német nemzetiségi önkormányzat elnöke az ünnepségen elmondta: az elhurcoltak neve alatt található urnában az andrejevkai temetőből származó föld emlékeztet valódi nyughelyükre.   

A 320 lakosú völgységi községben 2003 óta emlékeznek meg a háborúkban elesettekről és a szovjet lágerek áldozatairól. A vasárnapi ünnepségen német és magyar nyelvű kulturális műsorral adóztak emléküknek.

Helyi hírekKismányok Hősök Napja