2024.03.28, Csütörtök
Tanácsokkal segíti a rendőrség az időseket, hogy ne váljanak áldozattá
Illusztráció/pixabay.com

Tanácsokkal segíti a rendőrség az időseket, hogy ne váljanak áldozattá

Facebook

2021.10.02. 09:16

Felhívást tett közzé facebook-oldalán a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság az Idősek Világnapja alkalmából.

Hirdetés

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalán látja el tanácsokkal az időseket, hogy ne váljanak áldozattá. Egyben köszönti őket az Idősek Világnapja alkalmából. 

Azt írják: 

 Rendőrség mindig kiemelt figyelmet fordított arra, hogy az idős lakosság biztonságban élhessen a megyében. Ennek okán, a bűnmegelőzési szakterület a megelőzés eszközeivel, folyamatosan támogatást nyújt számukra a hétköznapokban.

Arra kérjük a teljes lakosságot, időseket, fiatalokat egyaránt, hogy beszélgessenek arról, hogy az idős személyek miként kerülhetik el az áldozattá válást. Ehhez adunk néhány gondolatébresztő tanácsot.

„Unokázós csalások”

Napjainkban a nagyszülők általában távol élnek családjuktól, rokonaiktól. Jóhiszeműségüket és segítőkészségüket gyakran használják ki, ezért kiemelten veszélyeztetettek a különféle jogsértésekkel szemben. Az elkövetők elsősorban a család iránt érzett érzelmekre alapoznak, lelki nyomást gyakorolnak az idősekre. Általában unokának, közeli hozzátartozónak adják ki magukat, és például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt, vagy más értéket csalnak ki áldozatukból. Jellemző, hogy telefonon keresik fel őket, és egyes esetekben hivatalos személynek (rendőrnek, mentősnek, orvosnak) is kiadhatják magukat.

• Ne bízzon meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önt!

• Próbálja meg kideríteni, hogy a családtag, hozzátartozó tényleg bajba került-e?

• Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást, és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert így tudja csak ellenőrizni a hívás valódiságát!

Mit tehet a család?

Tartsák rendszeresen a kapcsolatot idős hozzátartozóikkal!

Figyelmeztessék, beszéljék át velük a hasonló eseteket, az elkövetési módokat! Tanítsák meg nekik, hogy ismeretlen számról történő hívást minden esetben ellenőrizzenek, és haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a családdal!

Beszéljenek meg egy közös jelszót, kérdést amit csak a család ismer, így visszakérdezésnél hamar kiderül ki van a vonal túlsó végén.

Tudatosítsák többször is, hogy semmilyen körülmények között ne adjanak át pénzt, értéket ismeretlennek!

Internetes vásárlás, bankkártya

Az internet használata szinte létfontosságúvá vált a mai ember számára. Egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket az interneten keresztül. A rendkívül kényelmes ügyintézés számos veszélyt rejt magában, amire nem árt előre felkészülni. Az idősek is igyekeznek lépést tartani a korral, így fontos, hogy figyeljünk rájuk, illetve lássuk el őket is hasznos tanácsokkal.

• Bankkártya adatokat soha ne adjuk meg e-mailben vagy más, nem banki űrlapon keresztül!

• PIN kódot soha senkinek ne adjuk ki, tartsuk egy biztonságosan elzárt helyen!

• Internetes vásárláshoz használjunk virtuális kártyát amelyre a kívánt összeget a vásárlás előtt fel tudjuk tölteni és azt követően nem marad rajta pénz!

Amennyiben úgy érzi bűncselekmény áldozata lett, hívja a 112-es segélyhívószámot!

Helyi hírekrendőrségidősekelővigyázatosság