2024.04.25, Csütörtök
Kern Jánost köszöntötték 90. születésnapján Pakson
Kép: paks.hu

Kern Jánost köszöntötték 90. születésnapján Pakson

paks.hu

2021.10.18. 15:51

A 90. életévét betöltött Kern János részt vett a veszprémi új katolikus plébánia építésében, a Kosár utcai társasházak kivitelezésében, vagy a Makovecz-féle piactér épületének munkáiban is.

Hirdetés

Kern Jánost köszöntötte 90. életévének betöltése alkalmából az önkormányzat nevében Szabó Péter, Paks polgármestere és dr. Hanol János, a polgármesteri hivatal turisztikai, városmarketing és kommunikációs csoportjának vezetője. - írja a paks.hu.

Kern János Pakson született 1931. október 15-én. Szülei a Tolnai úton laktak, ott töltötte a gyermekkorát. Édesapja kovács volt, abban az időben még tizenhárom dolgozott Pakson. Öten voltak testvérek, hárman élték meg a felnőttkort. Nagyapja Molnár János községi bíró volt Pakson az 1920-as években, ami a mai polgármesteri tisztségnek felelt meg. Jani bácsi a községi elemi iskola elvégzése után kőművesnek tanult, majd kétéves katona idejét Veszprémben töltötte.

1954-ben kezdett dolgozni a Paksi Építőipari KTSZ-ben, ahol 37 évig munkálkodott. Jó érzéssel gondol vissza azokra az évekre, mert sok emblematikus paksi építkezésen otthagyta a keze nyomát.

Részt vett az új katolikus plébánia építésében, a Kosár utcai társasházak kivitelezésében, a Makovecz-féle piactér épületének munkáiban.

Az utóbbi átadásakor Makovecz Imrétől kapott névre szóló, gravírozott üvegpoharat kedves emlékként őrzi. A szövetkezet keretében a paksi járás más településeire is jártak dolgozni: Györkönybe, Nagydorogra, Bikácsra, Szedresbe. Szabadidejében szeretett horgászni, motorozni, míg volt szőlőjük, borászkodott is. A ma már retró darabnak számító Simson Star motorja még megvan. Jani bácsi nem nősült meg, a Tolnai úti ikerház egyik felében lakik, a másikban a húga és annak lányáék, akik a mindennapokban a segítségére vannak. 1992-ben vonult nyugállományba, tíz éve betegeskedik, már nehezen mozog, a legszívesebben tévét néz, rádiót hallgat, újságot olvas.

Helyi hírekPaksszületésnapéletpálya