2024.04.26, Péntek
Átadták a Pannonia Bio Zrt. új gyáregységét
MTI/Illyés Tibor

Átadták a Pannonia Bio Zrt. új gyáregységét

MTI

2021.10.01. 14:00

A kukorica minden részéből terméket állítanak elő, így nem keletkezik hulladék.

Hirdetés

Átadták a Dunaföldváron főként bioetanolt gyártó Pannonia Bio Zrt. új üzemét, amely évente 15 ezer tonna magas szervesanyag-tartalmú talajjavítót állít elő.

 Az átadáson Hódos Ferenc, a cég stratégiai igazgatója elmondta: a cég 2020-ban indult, hároméves fejlesztési tervének részeként 3,5 milliárd forintos beruházással, saját és piaci banki forrásokból valósította meg a Pannonia Grow nevű létesítményt.

 A cél, hogy a vállalat egy olyan, hozzáadott értékkel bíró termékkörrel jelenjen meg a piacon, amely minden szempontból megfelel a körforgásos gazdaság elvárásainak; az alapanyagként használt kukorica minden részéből terméket állítanak elő, így nem keletkezik hulladék

- tette hozzá. A cég közlése szerint az új gyáregységben kukoricarostból állítják elő fermentált talajjavítót, amely új piacot teremt a társaságnak. 

 Nagy István agrárminiszter többek között arról beszélt, hogy amíg Magyarország kukoricaexportőr, addig létkérdés, hogy a kukoricát belföldön dolgozzák fel, minél nagyobb hozzáadott értékkel. A dunaföldvári üzem erősíti a helyi gazdaságot - emelte ki.

 A dunaföldvári termelést 2012-ben elindító cég - honlapja szerint - évi 500 millió liter bioetanolt állít elő több mint egymillió tonna kukoricából. Emellett gyárt DDSG állati takarmányt, kukoricaolajat, az új üzemben pedig talajjavítót. A zrt. közleménye szerint a fejlesztés következő állomása egy világszinten is újdonságnak számító árpafeldolgozó lesz.

  

Helyi hírekDunaföldvár biogyárépítés