2024.03.29, Péntek
Hétfőn rajtol Szekszárdon az íjász világbajnokság
illusztráció - pixabay

Hétfőn rajtol Szekszárdon az íjász világbajnokság

mti

2021.08.08. 07:36

Tradicionális, vadász reflexes, csigás, berbó, olimpiai íjjal, és számszeríjjal állnak rajthoz a versenyzők.

Hirdetés

Több mint 500 versenyező részvételével rendeznek háromdimenziós (3D) íjász világbajnokságot hétfőtől augusztus 14-ig Szekszárdon.   

Alexandra Manea, a szervezőbizottság tagja szerdán a verseny helyszínén tartott sajtótájékoztatón elmondta: eddig 12 országból 550-en neveztek, a mezőnyben a legnépesebb, mintegy 250 tagú a magyar csapat lesz.   

Hozzátette: a Nemzetközi Íjász Szövetség döntése szerint most a 2020-ban elhalasztott világbajnokságot a 2021-re tervezett Európa-bajnoksággal együtt rendezik meg.   

Ismertetetése szerint a vb hétfőn a Béla király téren ünnepélyes megnyitóval kezdődik, kedden és szerdán a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyben az egyéni, csütörtökön a csapatkvalifikációs versenyeket rendezik meg. Még aznap a városi sportcsarnok melletti labdarúgópályán bonyolítják le a csapatdöntőt, szombaton pedig az egyéni finálékra kerül sor. Ide a kvalifikáció legjobb hat versenyzője kerül be. A közönség mindkét helyszínen figyelemmel követheti a versenyeket.   

A vb-n tradicionális, vadász reflexes, csigás, berbó, olimpiai íjjal, és számszeríjjal állnak rajthoz a versenyzők, akiknek 5-40 méter távolságról kell célba találniuk.   

A nevezők védőoltással vagy negatív koronavírusteszttel vehetnek részt a vb-n - mondta a szervező, megjegyezve, hogy ezúttal csak európai íjászok érkeznek. Az ausztrál csapat védőoltás hiányában lemondta a szereplést, és ugyanez okból a svéd csapat is kisebb létszámmal jön.     

A háromdimenziós - 3D - íjászatot a vadon élő állatokat formázó célokról nevezték el, a találati zónák a célba süllyesztett választóvonalakkal vannak megjelölve. A 2019-es várnai Eb-n a magyar íjászok 28 arany, 19 ezüst- és 11 bronzérmet, valamint egy csapataranyérmet nyertek.

Helyi hírekSzekszárdíjászat