2024.04.25, Csütörtök
Tolna az élmezőnyben a poloskainvázió listáján
illusztráció - pixabay

Tolna az élmezőnyben a poloskainvázió listáján

Bors

2020.11.14. 07:08

A rovar csak vegyszerrel irtható, ezek közül van kifejezetten poloskairtó is, ami távol is tartja a poloskát.

Hirdetés

A Bábolna Bio Kft. országos poloskatérképéről számolt be a borsonline.hu. A felmérés szerint Baranyában a legnagyobb a fertőzöttség a lakosságarányos észlelések alapján, de nem marad el sokkal tőle Tolna és Békés megye sem.

A legalacsonyabb számokat Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja a térkép.

Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között nagy a szórás, jelentősebb poloskafertőzöttséget ott tapasztaltak a kérdőívet kitöltők, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya.

A települések közül a poloskaészlelések toplistáját Kunfehértó vezeti Harkány és Kiskunhalas előtt. A nagyvárosok közül egyedül Miskolcot találjuk az élmezőnyben a lakosságarányos észlelések alapján.


Puszta kézzel ne érintsük meg

A poloska jellemzően melegkedvelő, így az idő lehűlésével keresi a telelésre alkalmas helyeket, amiket főleg a lakások közelében talál meg. Ahol megtelepszik, ott szaporodik is. Bár humán betegségeket nem terjesztenek, szúrós szagú váladékuk nyálkahártya-irritáló, allergiás reakciókat válthat ki. A szakemberek ezért azt javasolják, puszta kézzel semmi esetre se fogjuk meg.

A cikkből az is kiderült, a rovar csak vegyszerrel irtható, ezek közül van kifejezetten poloskairtó is, ami távol is tartja a poloskát.