2024.03.29, Péntek
Jubileumi lapszámot ad ki a 25 éves Pad folyóirat
Illusztráció: pexels.com

Jubileumi lapszámot ad ki a 25 éves Pad folyóirat

MTI

2020.09.09. 10:45

Országos ismertséget hozott a Padnak, hogy rendszeres szerzője mások mellett Podmaniczky Szilárd, Garaczi László, Háy János és haláláig Térey János is.

Hirdetés

Huszonöt éve alapították a Pad című irodalmi, művészeti folyóiratot Szekszárdon, az évfordulón szombaton lapszámbemutatót, koncertet, kiállítást rendeznek a tolnai megyeszékhelyen.

A periodikát 1996-ban azzal a céllal indították, hogy a Tolnában élő és az innen elszármazott alkotóknak lehetőséget adjon a megjelenésre. Később sok, Szekszárdhoz kötődő szerzőtől is közöltek írásokat - mondta Jankovics Zoltán alapító-szerkesztő.

 

Kulturális egyesület is kötődik a laphoz

A lap rendszeresen helyet ad a szekszárdi Gacsályi József, Kis Pál István verseinek, Erdélyi Z. János műfordításainak, és - a folyóiratot is szerkesztő - Dicső Zsolt írásainak.

Országos ismertséget hozott a Padnak, hogy rendszeres szerzője mások mellett Podmaniczky Szilárd, Garaczi László, Háy János és haláláig az volt Térey János is

- tette hozzá.

Az 500 példányban, félévente-évente megjelenő lap 2005-ben a szekszárdi születésű Csengey Dénesnek, 2012-ben a szintén ott született Mészöly Miklósnak különszámot szentelt, szintén önálló számban foglalkoztak Máté Gyula bonyhádi grafikus és Pierre Székely szobrászművész munkásságával.

Jankovics Zoltán megjegyezte: a lappal azonos nevű kulturális egyesület, amelynek tevékenységét 2014-ben Mészöly Miklós emlékplakettel ismerték el, alakítója a helyi irodalmi életnek, és részt vettek a Szekszárdi magasiskola nevű írótábor elindításában.

 

Irodalommal és zenével ünnepelnek

A 68 oldalas jubileumi lapszám szombati bemutatóján, a Babits Mihály emlékház udvarán a szerzők - többek között Jankovics Zoltán, Dicső Zsolt, Podmaniczky Szilárd, dr Máriás, Gacsályi József, Kis Pál István, Erdélyi Z. János, Gulya István, Puskás Tibor, Fenes Tibor - olvasnak fel írásaikból.

Az eseményen közreműködik a hazai underground zene ismert formációja, a Nulladik változat, amelynek két tagja, Puskás Tibor és Fenes Tibor a kezdetektől publikál a Padban.

Helyi hírekSzekszárdPadirodalomévforduló