2024.03.29, Péntek
Faültetési akciót hirdettek Pakson
Illusztráció: pixabay.com

Faültetési akciót hirdettek Pakson

telepaks.net

2020.09.14. 12:20

A program keretében ötszáz fát Paks központi belterületének, illetve külső településrészeinek közterületein ültetnek el, illetve ötszáz gyümölcs- valamint díszfa magánkertekbe kerül lakossági pályázat révén.

Hirdetés

1000 fát Paksra! elnevezéssel hirdetett programot Paks Város Önkormányzata és a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. a DC Dunakom Zrt. közreműködésével - olvasható a telepaks.net oldalon. A programban a facsemeték felét a lakosság körében ingyenesen osztják ki pályázati úton. A részleteket Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter, Szabó Péter, Paks polgármestere és Gyöngyösi Csaba, a PIP Kft. ügyvezetője ismertették sajtótájékoztatón a Duna-korzón.

Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, hogy az önkormányzat és a PIP Kft. az elmúlt időszakban is együttműködtek a paksi fejlesztéseken, ez a program is demonstrálja a közös munkát. – Hosszú távú elképzelésünk hangsúlyt adni annak, hogy Paks II. zöld ökológiai lábnyomú beruházás, és zöld lehet a város is, ami közlekedésében már látható, vannak elektromos taxik, elektromos kerékpárok, és az első elektromos busz is megérkezett, ezek mind zöldítik a települést. Kitért arra is, hogy

a város mellett működik Magyarország egyik legnagyobb naperőműve, ami mutatja, hogy a megújuló energiát is az élet szerves részének tekintjük

– fejtegette a miniszter.

 

Gyümölcsfát is lehet ültetni

Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy a zöldterületek fejlesztése, megóvása, megújulása a településkép és a helyi lakosok életminőségének javítása szempontjából is kiemelten jelentős feladat. – Ennek jegyében hirdet nagyszabású őszi lakossági faültetési akciót Paks Város Önkormányzata és a PIP Kft. a DC Dunakom Zrt. közreműködésével 1000 fát Paksra! elnevezéssel, aminek keretében ötszáz fát Paks központi belterületének, illetve külső településrészeinek közterületein ültetnek el, illetve ötszáz gyümölcs- valamint díszfa magánkertekbe kerül lakossági pályázat révén.

Pályázni szeptember 14-től lehet, a felhívás és a pályázati adatlap ekkortól lesz elérhető a paks.hu oldalon, illetve átvehető a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán. A pályázatok benyújtásának határideje 2020. szeptember 30., beadhatók az ügyfélszolgálaton, vagy elküldhetők emailben az [email protected] címen. A pályázaton minden Pakson lakóingatlannal rendelkező személy részt vehet, legfeljebb két-két fát igényelhetnek a keret kimerüléséig. A részleteket tartalmazó felhívást szórólapon minden háztartásba eljuttatják a hétvégén. A sikeresen pályázóknak október végén, november elején adják át a fákat, amelyeket nekik kell elültetniük saját környezetükben. A közterületi fák ültetésről a DC Dunakom Zrt. gondoskodik. A gyümölcsfák között van cseresznye, meggy, szilva és kajszibarack, a díszfák között ezüsthárs, páfrányfenyő és juharfa – ismertette a program részleteit a polgármester.

 

Egyre nagyobb a zöldfelület a városban

Gyöngyösi Csaba, a PIP Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy a Paks II. beruházás kapcsán végzett tevékenységüket a humán ökológiai szempontok figyelembevételével, környezettudatosan kívánják végezni. – Tehát törekszünk arra, hogy lehetőség szerint az egyik legzöldebb ipari park lehessünk Magyarországon. Ennek jegyében

tavaly háromszáz fát ültettünk területünkön, idén tavasszal pedig újabb háromszázat, társadalmi szerepvállalásunk növelése érdekében pedig az önkormányzattal szoros együttműködésben részt veszünk ebben a programban

– összegzett Gyöngyösi Csaba, hozzátéve, hogy tovább kívánják folytatni ezt a munkát a várossal együttműködve, illetve saját tevékenységünk során egyaránt, így több ezer fa ültetésével, több hektár terület zöldítésében vesz részt társaságuk a jövőben.

Klézl Terézia városi főkertész azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy éves szinten két-háromszáz fával gyarapodik az állomány a város közterületein, ez a program jelentősen növeli majd a zöldfelületeket. Az ötszáz közterületen elültetendő fa olyan helyszínekre kerül, amelyeken eddig nem vagy csak részben történt fatelepítés, így ültetni fognak az atomerőműhöz vezető kerékpárút egy szakaszánál, Dunakömlődön a Hegy utcában és a Béke utcában, valamint Gyapán és Csámpán is.

Helyi hírekPaksfaültetésDC Dunakom Zrt.PIP Kft.pályázat