2024.04.24, Szerda
Tigrisre is vadásztak Sötétvölgyben
Fotó: Boros Brigitta tű. főhadnagy

Tigrisre is vadásztak Sötétvölgyben

katasztrofavedelem.hu

2016.10.20. 09:27

Hagyományteremtő céllal rendezte meg a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az országos íjászversenyt október 19-én.

Hirdetés

Több mint húszan hódoltak szenvedélyüknek, az úgynevezett 3D íjászatnak a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyben, ami kiváló helyszínül szolgált az első alkalommal megrendezett versenynek. A megmérettetés a változatos terepviszonyokból fakadóan nemcsak az íj tökéletes ismeretét, hanem kiváló távolságbecslő képességet is követelt a versenyzőktől. Az indulókat dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei igazgató biztató szavai után Piros László, a terep berendezésében főszerepet vállaló Alisca Nyilai Íjász Egyesület elnöke látta el instrukciókkal, majd ezután indulhatott a vadászat.
 
A huszonnégy célos vadlövészeten nemcsak az idehaza honos, hanem egzotikus állatokra is lőhettek a versenyzők. Így az őz, a szarvas, a róka, a fülesbagoly mellett oroszlánra, tigrisre is vadásztak az íjászok a sötétvölgyi rengetegben. Célonként két értékelt lövést adhattak le az „állatra”, az íj típusától függő távolságból.

 


 
A 3D íjászat a vadon élő állatokat megformázó, térbeli célokról kapta a nevét, amelyeken a különböző találati zónákat nem eltérő színnel, hanem a célba süllyesztett választóvonalakkal jelölik. A legnehezebbnek tartott terepíjászati mód ez, mivel soha nem előre közölt távolságokról kell a lövést leadni. A különböző kategóriákba tartozó íjászok más-más távolságokról röpítik ki nyilaikat. A 3D íjászat űzői azt mondják, ez az ágazat egyesíti a kellemes erdei sétát, a terep- és a vadászíjászatot, a versenyt és a kikapcsolódást, és sokkal izgalmasabb a gumiállatokra lőni, mint céltáblára. Az izgalom mellett nagyobb benne a kihívás is, ugyanis míg a céltáblán a középponttól bármely irányban való tévedés esetén is értékes pontokat lehet szerezni, addig a 3D-ben legtöbbször egy kis tévedés is nulla ponthoz vezethet. Nem beszélve arról az élményről, amit a természet megismerése jelent, hiszen miközben a célok között halad az ember, sokszor olyan helyekre téved, amelyek szépsége magával ragadja, és amit más okból nem keresne fel.
 
Az íjászok elmondása szerint ez ugyanakkor egy kőkemény mentális sport, azt vallják, fejben dől el, hogy jó eredmény születik-e, azon múlik, hogy a szükséges pillanatban ki mennyire tud minden más körülményt kizárva és attól elvonatkoztatva összpontosítani.

 

 

Eredmények:
 
PB-HB (pusztai) kategória:

  1. Törteli Imre tű. törzszászlós, Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
  2. Nyírő Gábor, Országgyűlési Őrség
  3. Németh Richárd tű. főtörzsőrmester, Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 
CU (csigás) kategória:

  1. Molnár Márk tű. főtörzsőrmester, Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
  2. Hollósi Péter tű. főtörzsőrmester, Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
  3. Keresztes Márk tű. törzsőrmester, Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 
BB (barebow) kategória:

  1. Balogh Attila tű. zászlós, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 
TR-RB (vadászreflex) kategória

  1. Szendi Zoltán tű. alezredes, Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
  2. Miskolczi Péter tű. főtörzszászlós, Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 
HU (vadász) kategória:

  1. Fenesi Viktor tű. főtörzsőrmester, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság
  2. Bakó Ferenc tű. zászlós, Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Galéria

Helyi hírekKatasztrófavédelemíjászatterepíjászat