2023.02.02, Csütörtök

Megnyílt és az idei évadban 60 előadást tervez a Magyarországi Német Színház

MTI

2016.09.29. 12:08

Hivatalosan is megnyílt szerdán Szekszárdon a megújult Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn - DBU). Az ünnepélyes évadnyitón az emberi erőforrások minisztere a hazai német kultúra megtartásának fontosságáról beszélt.

Hirdetés

Balog Zoltán hangsúlyozta: ma Magyarországon a német nemzetiségi kultúra reneszánszát éli, ami azok számára üzenet, akik emlékeznek az 1945 utáni negyven évre. 
   
A miniszter ezt követő német nyelvű beszédében többek között arról szólt, hogy a színház felújítását megelőzte a magyarországi németek döntése, mely szerint nem adják fel kultúrájukat, és a magyar állam döntése, amellyel támogatta a színház megújítását.
    

A 2011-es népszámlálás adataira hivatkozva azt mondta: egyaránt nőtt a magyarországi németek és a kettős - magyar és német - kötődésűek száma. A politikus kitért arra is, hogy az utóbbi öt évben megsokszorozódott a nemzetiségi iskolákba járók száma: a magyarországi németség iskoláiban mintegy 50 ezer diák tanul, országosan pedig 45 településen német önkormányzat tart fenn nevelési-oktatási intézményt.

 

214 millióból újult meg az épület


A DBU Magyarország egyetlen hivatásos, német nyelven játszó színháza, amely 30 éve működik Szekszárdon. Fő feladatának a német nyelv ápolását és a magyarországi németség kulturális értékeinek megőrzését tekinti, emellett a német kisebbség és a magyar lakosság közötti kulturális párbeszéd fóruma is.
    

Szecessziós stílusú épületének felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 200 millió forinttal, az MNOÖ 14 millió forinttal támogatta. A munkák során megújult az épület homlokzata, jól szigetelt nyílászárókat, a főbejáraton új üvegajtót építettek be. Kicserélték a 80 fős színházterem nézőtéri székeit, új hang- és fénytechnikával szerelték fel a termet. Megnövelhetővé vált a színpad, megújultak az előterek, az irodai épületszárny, és bővültek a színészöltözők is. 

A társulat jelképesen Gotthold Ephraim Lessing 1779-ben írt Bölcs Náthán című drámájának előadásával nyitotta az évadot, 1994-ben ezzel a darabbal indult jelenlegi helyén a DBU. A színház szerint a német felvilágosodás klasszikus műve a tolerancia melletti védőbeszéd, amely máig sem vesztett aktualitásából.


Ebben az évadban körülbelül 60 előadást terveznek: készül egy iskolákban előadható Odüsszeia-adaptáció, színpadra állítják a Diótörő meséjét, illetve felújítják az Emil és a detektívek című előadást. Az év hátralévő részében műsoron marad többi között a 39 lépcsőfok című bűnügyi színjáték, a Júlia kisasszony és Székely Csaba Bányavirág című drámája. A német nyelvű előadásokat változatlanul magyar felirattal láthatják a nézők.

Helyi hírekSzekszárdDBUnémet színház