2024.04.26, Péntek

Uniós forrásból valósítanák meg a Modern városok program egy részét

MTI

2016.08.18. 10:03

Módosította szerdai ülésén Szekszárd közgyűlése a város Integrált Területi Programját (ITP), az európai uniós források területi felhasználását megalapozó dokumentumba a Modern városok program több fejlesztése bekerült.

Hirdetés

A fejlesztési csomag módosítását Ács Rezső, a megyeszékhely polgármestere előterjesztésében azzal indokolta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium február 4-én küldött útmutatója szerint a Modern városok program fejlesztési elképzelései közül minél többnek európai uniós forrásból kell megvalósulnia.
    

A Modern városok program keretében Szekszárd több mint 33 milliárd, a Területi és Településfejlesztési Operatív (TOP) keretében 6,8 milliárd forintos fejlesztést hajthat végre.
    

A szerdai módosítással idegenforgalmi fejlesztések és a kerékpárút-hálózat bővítése kerül át az ITP-be. A Modern városok program turisztikai részében Szekszárd négycsillagos szállodát, a Gemencben hajókikötőt, ökocentrumot, ahhoz vezető kerékpárutat tervez építeni, valamint meghosszabbítanák a gemenci erdei vasutat a városig.     

A mostani módosítás szerint a kerékpárutat 410 millió forintos ráfordítással a TOP-ból tervezik megépíteni, az ökocentrumra pedig a Duna-Dráva Nemzeti Park nyújtott be európai uniós pályázatot. Az átcsoportosítás a Modern városok program forrásainak mintegy tíz százalékát érinti, a turisztikai programok jó része nemzetgazdasági forrásokat igényel majd - ismertette a polgármester.
    

A határozat szerint kisebb változás a szekszárdi ipari parkot is érinti, amelynek bővítése kikerült az ITP-ből, mivel a Modern városok programban egy százhektáros iparipark-bővítés szerepel. A bővítésre szánt forrásokat a jelenlegi ipari park fejlesztésére fordítják majd.
    

A Modern városok programból nem marad ki egyetlen fejlesztés sem - hangsúlyozta a város vezetője.

Helyi hírekModern Városok Program