2024.06.22, Szombat

Tolnaikumnak minősítették a Gyulaji dámszarvast

gyulajzrt.hu

2016.08.05. 12:57

A dámtrófeák jó része is Gyulajról származik.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság ülésén úgy határozott, hogy a Tolna Megyei Értékek Napja alkalmából kiemelt megyei értéknek, azaz TOLNAIKUMNAK minősíti a Gyulaji dámszarvast. A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2016. augusztus 26-án adja majd át az ezt tanúsító oklevelet.

Korábban a gyulaji dámszarvas 2015. április 24-én került fel a rangos Kiemelkedő Nemzeti Értékek Listájára, így a világhírű magyar vad az Agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában olyan nemzeti kincseink mellett kapott helyet, mint a magyar akác, az akácméz, a gönci barack, a szentesi paprika, a magyar szürke szarvasmarha és több pálinka valamint bor.

 

A jelenlegi világranglistán az első 50 dámtrófea 60%-át teszik ki a magyar dámlapátok. A Gyulaj Zrt. területén elejtett bikák ezek között is kiemelkedő helyen szerepelnek, mind mennyiségben, mind minőségben. Újonnan, 2009-ben megjelent, prof. dr. Faragó Sándor tollából is született könyv, aTermészeti- Vadászati Örökségünk c. műben ezt találjuk: „Túlzás nélkül állítható, hogy Gyulaj és a szomszédos Tamási erdőterülete hazánk dámszarvas- paradicsoma…A jelenlegi világranglistán szereplő első 50 dámtrófea közül 11 Gyulajról származik”.

forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. / erdo-mezo.hu