2024.04.25, Csütörtök
Bátaszéki diáktűzoltók Szászvárosban
tolna.katasztrofavedelem.hu

Bátaszéki diáktűzoltók Szászvárosban

tolna.katasztrofavedelem.hu

2016.08.16. 20:31

Az idén két alkalommal szervezett tábort a Bátaszéki Diáktűzoltó Kör Szászvárosban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent Erzsébet Gyermekvédelmi Központjában.

Hirdetés

Hét kistűzoltó Bátaszékről, a többiek pedig Petrozsiny, Gyulafehérvár, Déva és Szászváros településekről érkeztek, így összesen harminchárom, 10 és 17 év közötti gyermek tölthetett el egy élményekkel teli hetet a szászvárosi tűzoltótáborban.

A tábor fő szervezője, Storcz Gábor a Bátaszéki Diáktűzoltó Kör létrehozója és vezetője, aki hosszú évek óta szívén viseli a kis tűzoltók sorsát, ezért a tavalyi évhez hasonlóan az idén is vittek adományokat Szászvárosba.

A tábor a Gyermekvédelmi Központ területén egy régi kolostorépületben található, a város közepén, amit a csend szigetének is neveznek, mivel a dús növényzetnek és a hatalmas parknak köszönhetően nem szűrődik be a város zaja. A terület adottságai remek lehetőséget biztosítanak a változatos programok lebonyolításához.

A gyerekek gyakorolták a CTIF (Nemzetközi Tűzmegelőzési és Tűzoltási Bizottság) szabályai szerinti versenyzést, osztott sugár szerelését 800 liter/perc teljesítményű kismotorfecskendőről, melyhez a vizet természetesen a parkban található kistóból vételezték. Megtanulták, hogyan kell a létrán helyesen le- és felmászni, egy személy kimentéséhez miképpen tudnak szabályos hármas hurkot kötni, vagy hogyan tájékozódhatnak rossz látási viszonyok között.

Esténként szabadidejükben izgalmas és érdekes lehetőségek várták az ifjú tűzoltókat, a legbátrabbak az ugróponyvát és a felfújható ugrómatracot is kipróbálhatták.

Az egy hetes tábor végén egy házi versenyen bizonyíthatták megszerzett, a már rutinos versenyzők pedig felfrissített tudásukat. A verseny során minden tudásukra szükségük volt, ugyanis egy társukat kellett kimenteniük az „égő” ház egyik emeleti szobájából, persze úgy, ahogy az igazi tűzoltók is csinálják.

forrás: tolna.katasztrofavedelem.hu