2024.03.29, Péntek

Egyházmegyei kitüntetésben részesültek civil munkatársak

2016.07.06. 09:28

Egyházmegyei kitüntetéseket kaptak civil munkatársaknak, akiket plébánosuk a főpásztor figyelmébe ajánl, Tolna megyéből négy önkéntes munkatársat jutalmaztak.

Hirdetés

Június 29-én Péter és Pál apostolokat ünnepli a katolikus egyház. A Pécsi Egyházmegye számára kiemelkedő jelentőségű nap ez: Péter apostol az egyházmegye fővédőszentje, és a székesegyházat is Péter és Pál tiszteletére szentelték fel. Néhány éve vált szokássá, hogy ezen a napon adják át az egyházmegyei kitüntetéseket azoknak a civil munkatársaknak, akiket plébánosuk a főpásztor figyelmébe ajánl, Tolna megyéből négy önkéntes munkatársat jutalmaztak.

Június 29-én, Péter és Pál ünnepén este 6 órakor Udvardy György megyéspüspök celebrált szentmisét a székesegyházban. A szertartáson azok is részt vettek, akik plébánosuk ajánlására egyházmegyei kitüntetésben részesültek.

 

Tamás Roland, a székesegyház plébánosa elmondta: „Nagyon szép gesztust vezetett be néhány évvel ezelőtt Udvardy György megyéspüspök. Ilyenkor a plébánosok javaslatára azok a civil munkatársak részesülnek kitüntetésben, akik önként, saját elkötelezettségük okán segítenek nekünk a munkában."

Udvardy György megyéspüspök homíliájában elmondta: a két apostol ünnepén hitünk bizonyosságát és a kereszténység hitből fakadó küldetését is ünnepeljük.

A főpásztor hozzátette: „Gondolunk Szent Péter apostolra: erre a sziklára építi Isten az ő egyházát. Új nevet ad neki, pedig pontosan tudja, hogy kicsoda ő, pontosan ismeri szívének szándékát, de éppen ezért: mert szereti. A hitünkkel kapcsolatban a küldetés gondolata is kiemelkedik, amikor Pál apostol azt mondja: nincs többé szabad vagy rabszolga, férfi vagy nő, zsidó vagy pogány, mindenki Krisztusban eggyé lesz, és nem akarok mást, mint hogy Jézus Krisztust, a Megfeszítettet hirdessem."

Péter a zsidó keresztények, Pál pedig a pogányok közötti működésével válhatott az egyház két fő apostolává. A hagyomány szerint más-más évben, de mindketten június 29-én szenvedtek vértanúhalált, ezért emlékezünk meg róluk az egész világon ezen a napon. A pécsi székesegyházat százhuszonöt éve, 1891. június 22-én szentelték fel a tiszteletükre.

Udvardy György megköszönte mindazok munkáját, akik kiemelkedő szerepet töltöttek be egyházközségük életében, áldozatos munkájukkal szolgálva testvéreik javát. Idén tíz személyt, Tolna megyéből négy önkéntes munkatársat jutalmaztak:

Balogh Károly – Bonyhádi Plébánia
Völgyi István – Bonyhádi Plébánia
Huszárné Lukács Rozália – Bátai Plébánia
Dr. Papp István Csongor – Szekszárdi Plébánia

(Pécsi Egyházmegye)