2024.06.12, Szerda

Hal helyett hálót – összefogásra is ösztönöz az Élelmiszerlavina program

2016.05.25. 11:39

Több millió forint értékű zöldség vetőmagot osztottak ki és vetettek el az elmúlt hetekben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában.

- Idén 15 megye 52 településén indult el a közösségi munka az Élelmiszerlavina keretében, Tolna megyében Nagyszokoly és Pincehely - ismertette Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója.

- Cégünk több millió forint értű zöldség - egyebek mellett káposzta, zöldborsó, burgonya, hagyma, paradicsom, paprika, cukkini – vetőmagokat ajánlott fel a pályázóknak. A nyertesek a vetőmagokat összesen száz hektáron vetették el és gondozzák majd hónapokon át – mondta az igazgató.

A sikeresen pályázó önkormányzatok és civil szervezetek nehéz sorsú, vagy hátrányos helyzetű embereket vonnak be a termesztésbe. A megtermelt zöldséget is ők kapják, illetve a térségben élő többi nehéz sorsú ember.

Az Élelmiszerlavina így „hal helyett hálót” ad: egyrészt összefogásra ösztönzi a közösségeket, másrészt parlagon heverő területeken kezdenek el újra kiskerti termesztést folytatni. Ezáltal a résztvevők is megtanulják és sok esetben otthonukban is újrakezdik a kertészkedést, amely nagyon fontos lépése a vidék felzárkóztatásának.

- Erre a társadalmi célú program története során egyre több pozitív példát látni, tette hozzá Czigány Tibor.

- Az Élelmiszerlavina 2008 és 2015 között már 120 ezer emberen segített, a mezőgazdasági munkákba a településeken több tízezer embert vontak be a pályázók - mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

A program az elmúlt években ismert és elismert társadalmi célú kezdeményezéssé vált, amelynek hatására - példaként maguk elé állítva a kezdeményezést - több település kezdett saját erőből kertészeti gazdálkodásba.

forrás: elelmiszerbank.hu

Galéria

Helyi hírektámogatásvetőmagélelmiszerlavinasyngentanagyszokolypincehely