2024.02.29, Csütörtök
A méhészek legnagyobb kihívása a méhcsaládok életben tartása
pixabay - illusztráció

A méhészek legnagyobb kihívása a méhcsaládok életben tartása

MTI

2019.12.05. 14:24

A méhészek legnagyobb kihívása a méhcsaládok életben tartása, ezért olyan módszerek bevezetését szorgalmazzák, amellyel élhető körülményeket tudnak teremteni a méheknek - közölte Kutasi Tamás okleveles méhészmester csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Hirdetés

Mint mondta: az ember által fogyasztott élelmiszerek 60-70 százaléka összefügg a méhek beporzó munkájával, ezért ha valaki a boltban a magyar mézet választja, nemcsak jó minőségű mézet vesz, hanem a jövőjébe is befektet.

A méhészeknek február 15-ig kell bejelenteniük a méhcsaládjaikat, a magyar méhállomány aktuális számáról akkor lesz pontos adat, de érezhető, hogy csökkent a méhek száma és sokan abba is hagyták a méhészkedést - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a méhek száma általában akkor kezd el fogyatkozni, amikor a méhcsaládok közelében lévő - főleg repcével és napraforgóval beültetett - területeken virágozni kezdenek a növények.

Ennek pontos okát még keresik, de Kutasi Tamás elképzelhetőnek tartja, hogy rovarbarát növényvédőszerek bevezetésével meg lehet oldani a problémát.

Gazdaságméhészekméhcsaládrovarbarát növényvédőszermagyar méz