2024.03.29, Péntek

Másfél milliárdos pályázati lehetőséget kínál a JETA

paksihirnok.hu

2017.11.30. 16:19

A kuratórium Bogyiszlón tartott ülésén tette közzé felhívását. A korábbinál több településnek van lehetősége támogatáshoz jutni akár önerő vállalása nélkül is.

Hirdetés

Hét kategóriában várja a támogatotti körbe tartozó települések pályázatait a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány.

A Paksi Atomerőmű által alapított Jövőnk Energia Térségfejlesztési Alapítvány másfélmilliárd forintos keretére negyvenhét település nyújthat be pályázatot 2018. január 31-ig. Az összeget az előző évekhez hasonlóan a Miniszterelnökség bocsátja a JETA rendelkezésére, miután az benyújtotta térségfejlesztési programját. A támogatási szerződést a Miniszterelnökség részéről Süli János és Lázár János miniszterek írták alá.

 

A korábbiakhoz képest hattal több településnek van lehetősége pályázni. Dr. Kovács Antal elnök azt mondta, az igazság elve indokolta a bővítést. Nőtt a benyújtható igények száma is, így egy község vagy város akár öt pályázatot is benyújthat önállóan vagy konzorciumban.

 

A meghatározott fejlesztési célok a korábbiaknál szorosabban illeszkednek a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásához, előnyt élveznek a térségi és települési szolgáltatási infrastruktúra fejlesztésre irányuló projektek.

A bogyiszlói kuratóriumi ülésen hét ablakot nyitottak meg, lehet pályázni megvalósítás alatt álló, nagyobb léptékű pályázatok önrészének részleges kiváltására, életminőség és életbiztonság emelését célzó programokra, épületek energia-racionalizálására, helyi építészeti értékek megóvására. Legfeljebb ötmillió forinttal támogatja az alapítvány tanulmánytervek elkészítését és maximum egymillió forinttal közösségi rendezvények szervezését főként kis településeken.

 

Két utóbbi pályázati célnál nincs szükség önerőre és – figyelembe véve a településvezetők visszajelzéseit – egy, legfeljebb 15 millió forint értékű beruházáshoz is lehet százszázalékos támogatást nyerni. Összességében jelentősen nőttek az intenzitási szintek, azaz kevesebb önerővel is tudnak fejleszteni a Paksi Atomerőmű térségében fekvő települések.

GazdaságbogyiszlóJövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány