2024.03.28, Csütörtök

A magyarok többsége támogatja a paksi bővítést

mti

2017.08.25. 08:00

A magyar lakosság 54 százaléka támogatja az új paksi blokkok építését - áll az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. közleményében.

Hirdetés

A reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada úgy látja: az új atomerőművi blokkok megépítése csökkenti Magyarország energiafüggőségét.

Az MVM Paks II. Zrt. megbízásából készült országosan reprezentatív közvélemény-kutatás eredményei alapján a megkérdezettek 54 százaléka támogatja, hogy Pakson új, modern és biztonságos atomerőművi blokkok épüljenek a meglévő egységek pótlására, 36 százalék ellenzi, míg a megkérdezettek 10 százaléka nem foglalt állást a kérdésben – tájékoztatott Mittler István, a cég kommunikációs igazgatója.

A válaszadók 51 százaléka úgy nyilatkozott: nem lenne hajlandó többet fizetni az áramért, ha azt megújuló energiaforrásokkal állítanák elő atomenergia helyett. A lakosság többsége emellett úgy véli: az atomenergia biztosítja ma leginkább az ország és a lakosság biztonságos és folyamatos áramellátását.

A közvéleménykutatás eredményei alapján a lakosság kétharmada egyetért azzal, hogy az új blokkok építése csökkenti Magyarország energiafüggőségét. A teljes felnőtt lakosságra reprezentatív kutatásban a válaszadók fele azzal is tisztában van, hogy az atomerőművek működése nem jár a légkört szennyező szén-dioxid-kibocsátással.

Az MVM Paks II. Zrt. alapítása óta minden évben felméri a lakosság véleményét a tervezett új atomerőművi blokkok megítélésével kapcsolatban – idézi a közlemény Mittler Istvánt.

Az 1000-2000 fő megkérdezésével készülő közvélemény-kutatások korábban telefonos, később személyes lekérdezéssel történtek. A felméréseket 2013 és 2015 között a Századvég Alapítvány végezte, 2016-tól pedig a Network 360 Kft. készíti. A kutatást végző céget közbeszerzési eljáráson választja ki a cég. A Paksi Atomerőmű telephelyén jelenleg négy reaktorblokk termeli a villamos energiát. Ezeknek a meghosszabbított üzemideje 2030-2037 között jár le.

Pótlásukra a 2014. január közepén bejelentett orosz-magyar kormányközi megállapodás szerint a Paksi Atomerőmű telephelyén két új, egyenként 1200 megawatt elektromos teljesítményű blokk épül.

 

Forrás: mti

GazdaságPaksi bővítésatomerőműatomenergiafelmérés