2023.10.04, Szerda

Nyomott gabonaárak, telített piac

agrotrend.hu

2016.08.12. 09:32

Pánik nincs a gabona termesztők között, de csak nagyon olcsón tudnak túladni az idei, egyébként jó termésen. Rendkívül nyomottak idén a gabonaárak, rengeteg a raktáron lévő mennyiség az egész világban.

Hirdetés

Magyarországon körülbelül 1 millió tonna kenyérgabona szükséges az ellátásra, és 5 millió tonna termett, a piac pedig telített.

 

Ruzsity Emil magyarcsanádi őstermelő szerint egyszerűen nincs kereslet a búzára, mert tavaly is jó volt a termés, és rengeteg a raktáron lévő mennyiség a világban. A kereskedők nem vásárolnak, hanem kivárják a még alacsonyabb árat - hangsúlyozta.

Az aratás jó háromhete befejeződött, és az új gabona is készleten van. A termésátlagok jók voltak, de a minőséggel problémák adódnak, nagyon alacsony az idei gabona sikértartalma. Durván 60 százalék takarmányminőség, 40 százalék étkezési búzája termett idén. Előbbi jelenleg 30 ezer forint tonnánként, utóbbi, ha jó minőségű, 40 ezer forint - plusz kompenzációs felár mindkét fajtánál - mondta a gazda.

Ruzsity Emil szerint „az a baj”, vagyis az alacsony gabonaárak felé mutat, hogy a nagy termelőnek számító Ukrajnában és Oroszországban is jó termést prognosztizálnak.

 

 

Gazdaságexportgabona

Ajánljuk még