2024.03.28, Csütörtök

Újabb pályázati forrásokat nyitnak az állattartóknak és a gazdálkodóknak

kormany.hu

2016.08.15. 09:47

A szarvasmarha-, a sertés- és a baromfitartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatokra együttesen közel háromszoros, az agrár-környezetgazdálkodási program esetében kétszeres túligénylés mutatkozott.

Hirdetés

A Vidékfejlesztési program aktuális kérdéseiről és az állattenyésztési ágazat támogatási lehetőségeiről tartott előadást Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a XVI. Tarka Marhafesztivál szakmai konferenciáján, Bonyhádon.

 

Az államtitkár kiemelte: a Vidékfejlesztési Program keretében fontos feladatnak tekintik a kézimunka-igényes ágazatok támogatását, így az állattenyésztők számára is jelentős pályázati források állnak rendelkezésre a 2020-ig tartó uniós programozási időszakban. Az érintettek többek között állattartó telepek korszerűsítésére, tej- és húsfeldolgozásra, valamint a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra nyújthatják be igényüket.

Ami már most látszik, hogy a szarvasmarha-, a sertés- és a baromfitartó telepek korszerűsítésére kiírt – egyenként közel 20 milliárd forint keretösszegű – pályázatokra együttesen közel háromszoros túligénylés mutatkozott. Ezek közül is kiemelkedő a szarvasmarhatartó telepek korszerűsítésére beérkezett mintegy 85 milliárd forintos igény, amelyből 12 milliárd forintra a fiatal gazdálkodók pályáztak. A rendelkezésre álló keretösszegek túligénylése miatt július végén az Irányító Hatóság a felhívások felfüggesztéséről döntött. 

Szintén jelentős volt a túligénylés az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) esetében is, ahol több mint 18 ezer gazda nyújtott be támogatási igényt, közel 450 milliárd forint összegben. A jelentős túligénylés ellenére a pályázók több mint fele támogatásban részesült.

A Miniszterelnökség annak érdekében, hogy még több állattartó, valamint szőlő- és gyümölcsültetvényes gazdálkodó részesülhessen környezetgazdálkodási támogatásban, újabb, mintegy 40 milliárd forint keretösszegű pályázati forrást nyit a közeljövőben. Ebből az állattenyésztők 25 milliárd forintra pályázhatnak.

A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy az állattenyésztési ágazatban tevékenykedő gazdálkodók meglehetősen aktívak. Ez pedig jól tükrözi a fejlesztési igényeiket, ami megmutatja, hogy jelentős potenciál van az ágazatban, ugyanakkor arról is árulkodik, hogy jó, a gazdák érdekeit szolgáló pályázatok készülnek – tette hozzá az államtitkár.

Gazdaságpályázatvidékfejlesztésmezőgazdaságállattartás