2024.04.23, Kedd

Negyvenmilliárd forint a borágazat fejlesztésére

mti, kormany.hu

2016.07.13. 13:22

Az eredeti összeget megduplázták, a versenyképesség javítása és az energiahatékonyság növelése a cél.

Hirdetés

Negyvenmilliárd forint keretösszegű pályázati felhívást tett közzé a Miniszterelnökség a borágazat támogatására - jelentette be a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden. 

 

Kis Miklós Zsolt felidézte: az unió előző költségvetési időszakában (2007-2013 között) nem volt külön keret a borászati ágazat fejlesztésére. A mostani EU-s költségvetési ciklusban a Vidékfejlesztési program keretében eredetileg az ágazat támogatására 20 milliárd forintot irányoztak elő. De a szakmai szervezetekkel történt konzultációt követően - a nagy igény miatt - a Miniszterelnökség ezt az összeget megduplázta.


Hozzátette, hogy a pályázat két fontos célkitűzést szolgál kétharmad-egyharmad arányban: a versenyképesség javítását és az energiahatékonyság növelését.    
    

Az államtitkár aláhúzta, kiemelten kezelik a szőlőtermeléssel és a borászattal foglalkozó vállalkozások technológiai korszerűsítését. Támogatni kívánják az új technológiai eszközök, berendezések beszerzését, a meglévő technológia és gépek korszerűsítését, illetve támogatják az építéssel járó fejlesztési beruházásokat is. Emellett a pályázat segíti az élelmiszeriparhoz köthető energiahatékonysági fejlesztések megvalósítását. 

Fotó: alapbor.hu


A pályázatokat szeptember 12-től lehet benyújtani. Azok a vállalkozások pályázhatnak - maximum 200 millió forintra -, amelyek mezőgazdasági, illetve élelmiszer-feldolgozási tevékenységgel foglalkoznak, ilyenek például a borászatok. Az államtitkár reményét fejezte ki a tekintetben, hogy minél több mikro- és kisvállalkozás pályázik majd sikeresen. Azok a cégek pedig, amelyek méretüknél fogva nem vehetnek részt ezen a pályázaton, a GINOP-ból (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) igényelhetnek fejlesztési forrást.
    

Gazdaságpályázatagrár-vidékfejlesztésKis Miklós Zsoltmezőgazdaságborászatborágazat