2022.08.19, Péntek

Gazdaság

Gazdaságszőlőtelepítéshegyközség

Folyamatban a borszőlő-telepítések engedélyezése

2016.03.16 - Kiss Mónika

 Az Európai Unió idén január 1-jén új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást vezetett be. A magyar szabályoknak megfelelően március 10. és 31. között új telepítési engedély iránti kérelmet nyújthatnak be a szőlőtermelő hegyközségi tagok, 648 hektár összterület mértékéig a területileg illetékes hegybíróhoz – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

Az új telepítési engedélyt minden esetben 3 évig használhatják fel a hegyközségi tagok. A tájékoztatás szerint a közösségi szabályokkal összhangban kialakított magyar szabályozás minden évben lehetővé teszi, hogy Magyarország évi 1 százalékkal növelje meglévő borszőlőterületeinek nagyságát. Az új rendszer eltér az uniós csatlakozást követően bevezetett úgynevezett telepítési tilalomtól, hiszen a közelmúltban csak újratelepítési joggal rendelkező termelők telepíthettek új borszőlőültetvényt.

Az új rendszerben az Európai Bizottság jelenlegi jogértelmezése szerint nincs lehetőség szőlő-szerkezetátalakítási támogatás igénybevételére az új telepítésekre. A HNT kiemelt célként fogalmazta meg annak elérését, hogy ezek a borszőlőültetvények is támogatásban részesülhessenek. Ezért más tagországokkal összefogva határozott lobbitevékenységet kíván megvalósítani ezen cél elérése érdekében – írták.

A közlemény szerint a támogatás várhatóan a jövőben is jár majd azoknak a hegyközségi tagoknak, akik meglévő újratelepítési jogaikat 2020-ig átváltják telepítési engedélyre, vagy meglévő ültetvényük kivágását követően szeretnének új, minőségi borszőlőültetvényt telepíteni.

Abban az esetben, ha a hegyközségi tagok által igényelt összes területnagyság meghaladja a 648 hektárt, akkor a kérelmekben szereplő területnagyságokat arányosan csökkentik. Ötven százalékos vagy annál nagyobb mértékű csökkenés esetén a hegyközségi tagok minden jogkövetkezmény nélkül visszavonhatják kérelmüket. Ha a kérelmek alapján az összesített terület nagysága nem haladja meg a 648 hektárt, a hegyközségi tagok április 20-ig megkapják az új telepítési engedélyüket.

Amennyiben az új telepítést az engedély érvényességi idején belül nem végzi el a szőlőtermelő, úgy a közösségi szabályozás szerint két naptári éven belül nem nyújthat be új telepítési engedély iránti kérelmet.

mti

Galéria

Gazdaságszőlőtelepítéshegyközség

Ajánló