2024.02.23, Péntek

Fogvatartottak alkotásaiból nyitottak meg kiállítást Salgótarjánban

2015.11.19. 09:26

Hirdetés

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjainak alkotásaiból nyitottak meg kiállítást szerdán Salgótarjánban a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. Mint István Gyöngyi, a börtön oktatásszervezője a rendezvényen összefoglalta: láthatók festmények a bűnről, a büntetésről, a fogva tartásról, vallásról.

    Van az alkotások között palóc áttört fafaragás és szerepelnek fazekas munkák is.
    Molnár Éva, a könyvtár igazgatója az Adj esélyt, hogy jóvátegyem! című kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy a mai világban egyre többet beszélünk az együttműködésről, ami nem más, mint ajtónyitás egymás felé. A börtön nem nyitott tér, mint a könyvtár, fizikailag ez az ajtónyitás itt nem valósulhat meg, de eszmeiségében igen - vélekedett.
    Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere köszöntőjében a büntetéspolitika kihívásának nevezte, hogy megoldást találjon az elkövetők társadalmi integrációjára, ezért meg kell ragadni új lehetőségeket, amelyek hatékony eszközként szolgálhatnak a bűnismétlés visszaszorítására - mondta, jó példaként említve, hogy a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben Lencsés Zsolt festőművész irányításával néhány éve önkéntes fogvatartottak újították fel a börtönkápolnát, ami azóta bekerült a Nógrád megyei értéktárba.
    Szeretnénk megmutatni, hogy a bűnt elkövető emberben is van érték - mondta Budai István, a fegyház és börtön parancsnoka, aki a kiállításon egy indiai, a börtönben rendszeresen idézett mondást is ismertetett: a szenteknek is volt múltjuk, a bűnösöknek is kell hogy legyen jövőjük.
    Vannak olyan festmények, amelyek elgondolkodtatnak, hogy megéri-e például egy hétvégi szórakozás után rablást elkövetni - mondta a parancsnok, hozzátéve, hogy bűnmegelőzési kiállításnak is felfogható a bemutatott anyag.
    A rendezvényen az alkotók közül a börtön két elítéltje vett részt, az alkotások december 8-ig láthatók.

mti

fotó: www.bbmk.hu/

Galéria