2024.05.29, Szerda

ELMÉLETI ALAPOK AZ ÚJRAINDULÓ FELSŐOKTATÁSHOZ

2015.11.23. 13:19

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatási Államtitkárságának támogatásával Salgótarján polgármestere és az Óbudai Egyetem rektora korábban szándéknyilatkozatot írt alá egy modell értékű rendszer Salgótarjánban történő megvalósításáról, amely duális osztott képzésének első lépcsőjében felsőfokú szakképzést, második lépcsőjében pedig BSc képzést valósítana meg.
A szándékok megvalósításához kapcsolódott „A társadalmi innováció, valamint a társadalom- és műszaki oktatási és kutatási hálózatok együttműködésének erősítése Salgótarjánban” elnevezésű projekt.
A pályázat keretében az Óbudai Egyetem által kifejlesztésre kerültek olyan papíralapú és e-learning tananyagok, amelyek felkészítik a felsőoktatásba jelentkező diákokat a felvételire és az alapozó ismeretek átadásával egyetemi tanulmányaikra. A pályázat keretében matematika, fizika, nyelv, informatika és soft-skills tananyagokat dolgoztak ki.
A Semmelweis Egyetem Metálhigiéné Intézete a projekt keretében egy közösségi és család meditáció szakirányú továbbképzést készített elő, ami a salgótarjáni indítás esetén hozzájárul a Nógrád megyei felsőoktatás újraindulásához. Készült egy családi és közösségi konfliktusok tematikájú tanulmánykötet is.
A Salgótarjáni Innovációs Központ a projekt keretén belül oktatási-képzési rendszereket dolgozott és fejlesztett ki. Az innovatív oktatási-kutatási kapcsolatrendszerek kialakítása során megtörtént az innovációs központ szervezetének fejlesztése is, és városfejlesztési tanulmányokat is kidolgoztak.
A konzorciumban megvalósuló program vezetője az Óbudai Egyetem, tagja a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Salgótarjáni Innovációs Központ.
Mint korábbi nyilatkozatában Dóra Ottó polgármester elmondta: a városi önkormányzat természetesen támogatja a program megvalósítását, hiszen prioritást élvez a felsőfokú képzés újraindítása Salgótarjánban. Mint fogalmazott: bízik abban, hogy a projekt eredményei a város és a térség lakóinak javára szolgálnak a jövőben.

forrás: www.salgotarjan.hu

kép: www.semmelweis.hu

Galéria