2024.02.25, Vasárnap

Együttműködési megállapodás Kantonnal

2016.05.12. 12:26

Hirdetés

Együttműködési megállapodás kötött a Tolna Megyei Önkormányzat és a Közép-boszniai Kanton kormányzata, melynek küldöttségét Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke fogadta kedden Szekszárdon.

A megyeszékhelyen tartott egyeztetésen részt vett Ács Rezső szekszárdi polgármester és Szabó Péter, Paks alpolgármestere is. A keddi sajtótájékoztatón a felek beszámoltak a Tolna Megyei Önkormányzat és a Közép-boszniai Kanton kormányzata között létrejött együttműködési megállapodásról, valamint Szekszárd és Paks városok Bosznia-hercegovinai testvérvárosi kapcsolatairól. tartott egyeztetésen részt vett Ács Rezső szekszárdi polgármester és Szabó Péter, Paks alpolgármestere is. A keddi sajtótájékoztatón a felek beszámoltak a Tolna Megyei Önkormányzat és a Közép-boszniai Kanton kormányzata között létrejött együttműködési megállapodásról, valamint Szekszárd és Paks városok Bosznia-hercegovinai testvérvárosi kapcsolatairól.

Fehérvári Tamás a sajtó képviselőit arról tájékoztatta, hogy a megyei önkormányzat és a kanton kormányzata között létrejött testvérmegyei kapcsolat keretében több ágazatot is érintő együttműködés valósul meg a jövőben. A jelenlegi látogatás célja elsősorban a megismerkedés és a közös irányvonalak meghatározása, ám a következő alkalommal már szakmai szempontok alapján kerül sor egy egyeztetésre – vetítette előre az elnök. Tolna megye és a Közép-Boszniai térség többek között kulturális, oktatási, turisztikai és gazdaságfejlesztési együttműködésre törekszik, továbbá az Európai Unió bővítési folyamatát is segítik. Magyarország uniós tagságából adódóan számos tapasztalattal és információval rendelkezik, amelyek hozzájárulhatnak a csatlakozás előtt álló Bosznia-Hercegovina sikeres felkészüléséhez.

Tahir Lendo, a kanton kormányának miniszterelnöke biztosította a jelenlévőket, hogy a megyével megkötött partnerség rendkívül aktív lesz a jövőben, hiszen számos hasonlóság áll fenn az együttműködési területeteken. Közös kapcsolódási pontként nevesítette többek között az energetikát, a gazdaságot és a turizmust. Kitért Tolna megye európai uniós tapasztalati tőkéjére is, amelyre számítanak országuk csatlakozásra való felkészülését illetően.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a megyeszékhely és Jajce között létrejött testvérvárosi együttműködésről számolt be. Bosznia-Hercegovinában tett két napos látogatásuk során megtapasztalták, hogy természeti adottságaiból, kultúrájából fakadóan Jajce a térség egyik legszebb városa – húzta alá Ács Rezső. Véleménye szerint a két nép lelkülete közel áll egymáshoz, ha csak a szívélyes fogadtatást és a vendégszeretetet veszik alapul. A polgármester kiemelte a színes néptánc és népművészetből adódó hasonlóságokat is, amelyekre kulturális együttműködés és kölcsönös vendégszereplések építhetőek. Szakmai oldalról tekintve, Szekszárd széleskörű közszolgáltatási tevékenysége és gyakorlata révén, valamint az uniós pályázati rendszerrel összefüggő tapasztalatainak átadásával segítheti újdonsült testvérvárosát.

Josip Kvasina, a kanton parlamentjének elnöke is örömét fejezte ki a megyével kötött megállapodást illetően, amelyben rendkívüli lehetőségeket látnak. A szakmai együttműködés révén a két térség fejlődőképességét fogják segíteni.

Szabó Péter alpolgármester elmondta: Paks számára is fontos, hogy sikeres együttműködést valósítson meg testvérvárosával, Gornji Vakuffal. Paks Város Önkormányzata hétfőn látta vendégül a küldöttséget, és a közös program részeként az Atomerőmű bemutatására is sort kerítettek.

forrás: tolnamegye.hu

Galéria

GazdaságTolnakantonboszniafehérvári tamás