2024.06.23, Vasárnap

Darazsak elleni védekezésre figyelmeztet a Katasztrófavédelem

2016.06.22. 14:43

A darazsak és méhek csípése nemcsak fájdalmat, hanem komolyabb szövődményeket is okozhat, ezért a nyári szabadidős programok során érdemes tudni velük kapcsolatban néhány szabály - erről tájékoztatja a lakosságot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A darazsak és méhek csípésére hazánkban az emberek 2-3 százaléka túlérzékeny, 97 százalékuknál csak helyi reakció mutatkozik.
A felsorolt rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet megelőzni, hogy elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket. Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakembert.

A darazsak és a méhek csípése allergiás tüneteket okozhat, túlérzékenység esetben tragikus kimenetelű is lehet. A szervezetbe jutó méreganyag heves helyi tüneteket (bőrpír, duzzanat, viszketés, bevérzés, sejt- és szövetelhalás), görcsöket, légzésbénulást, ájulást idézhet elő.
 
A méh- és darázscsípés megelőzése érdekében:
– Ne háborgassuk fészküket!
– Lehetőleg ne használjunk közelükben hirtelen, fenyegető mozdulatokat!
– Méhkas, illetve darázsfészek eltávolítása előtt vastagon öltözzünk fel, viseljünk fejvédőt, szemüveget, hogy ne hagyjunk magunkon szabad felületet a csípésnek, és rovarirtó szerrel fújjuk le a fészket!
– Szükség esetén pedig kérjük szakember segítségét!
– A gyermekeket ne engedjük a szabadban méhkas, darázsfészek közelében játszani!
– Amennyiben túlérzékenyek vagyunk a csípésre, ha szabadba indulunk, mindig tartsunk magunknál ellenszert!
– Szabadban viseljünk zárt cipőt, sohase járjunk mezítláb

A méh- és darázscsípést követően:
– Amennyiben túlérzékenyek vagyunk, vagy több szúrás ért egyidejűleg, azonnal forduljunk orvoshoz!
– Kevesebbet mozogjunk, lehetőség szerint feküdjünk le!
– Azonnal távolítsuk el a fullánkot!
– Kezeljük a helyi tüneteket (csípés helyének hűtése, borogatása)!

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elkészítette azoknak a szakembereknek az országos listáját, akik a méhek és darazsak befogásához, eltávolításához szükséges szaktudással és felszerelésekkel rendelkeznek. A szakemberek országos listája az elérhetőségeikkel együtt, megyénkénti bontásban megtalálható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/tudastar/mehrajbefogok_orszagos_listaja.pdf

Salgótarjánban:
Fekete József +36 30 635-1266
Herencsényi Kornél +36 30 817-5468
Tóth Norbert +36 20 468-7174

Galéria