2024.05.28, Kedd

Bővült a kerékpárút Salgótarjánban

2016.01.04. 09:49

Befejeződött Salgótarjánban a várost észak-dél irányban átszelő kerékpárút építésének harmadik üteme. A kedvezményezett Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata által kiírt közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, a Tengely-Közmű Kft. 1,3 kilométeren alakította ki a nyomvonalat a sportcsarnok melletti gyalogos vasúti aluljárótól a Füleki úton a Kékkői úti kereszteződésig.

A „Salgótarján észak-dél irányú kerékpárút építésének III. üteme” elnevezésű, KÖZOP-3.5.0-09-11-2015-0008 számú, 199,58 millió forint támogatásból valósulhatott meg.
Szeptember közepén kezdődtek meg a lakosság számára is érzékelhető munkálatok a Füleki úton és az onnan a sportcsarnok felé vezető gyalogos járda környezetében. A munkák előrehaladásával ideiglenesen áthelyezték a kórházi buszmegállókat, továbbá a kivitelezés idejére lezárták a sportcsarnok melletti gyalogos vasúti aluljárót. A kiépített kerékpárút aszfalt-, míg a megújult járdák és buszmegállók térkő burkolatot kaptak. A Füleki úton új villanyoszlopok állnak, a közöttük futó sávban – az úttest és a kerékpárút között – kavicságyat és zöldfelületet alakítottak ki. A sportcsarnok felé vezető gyalogos szakaszon új támfal épül annak érdekében, hogy a patakmeder oldalában a kerékpáros nyomvonal és a gyalogosjárda számára is elegendő hely álljon rendelkezésre.

A gyalogosok és a kerékpárosok közötti konfliktusok lehetőségének minimálisra csökkentését a rendelőintézet bejáratának környékén ötletes megoldással érték el. A kerékpárút nyomvonalát itt a rendelőintézetbe vezető bejárati folyosó alatt alakították ki, melynek eredményeképpen a buszmegállóból, illetve a járdáról az egészségügyi intézménybe igyekvő gyalogosok és a kerékpárosok a bejárat közvetlen közelében nem keresztezik egymás útvonalát. A megépült kerékpárút kivitelezésének eredményeképpen módosultak vagy áthelyezésre kerülnek egyes parkolási területek a Füleki úton a kórház és a rendelőintézet környékén. A Báthory szobor előtti útszakaszon megszűnt kilenc darab, az idősek otthona előtti szakaszon ugyanakkor megépült hat darab párhuzamos beállású parkolóhely. A kórház főbejárata utáni útszakaszon megszűnt a tizenhat ferde
beállású parkoló, helyette nyolc darab párhuzamos beállású épült. A kórház “régi mentőbeállója” előtti útszakaszon megmaradt a korábbi tíz ferde beállású és a hét darab párhuzamos beállású parkolóhely. A véradó épülete előtt megszűnt kilenc darab ferde beállású parkoló, ugyanakkor itt tizennégy ferde beállású, valamint további öt merőleges beállású parkolót alakítottak ki. A kórház környékén a kerékpárút kivitelezésének eredményeképpen mindösszesen eggyel csökkent a parkolóhelyek száma.

A biztonságos kerékpáros közlekedés feltételei ezzel a fejlesztéssel Salgótarjánban (és közvetlen környékén) észak-dél irányban immáron 13,3 kilométer hosszban adottak. Elenyésző forgalmú szervizúton, illetve célzottan a kerékpárosok számára kialakított kerékpárút és kerékpársáv használatával jelenleg Kisterenye északi végétől indulva a salgótarjáni Füleki út Kékkői úti kereszteződéséig lehet két keréken, biztonságos körülmények között közlekedni.

forrás: salgotarjan.hu

fotó: 3100.hu

Galéria

Helyi hírekSalgótarjánkerékpárút