2024.06.12, Szerda

Biztonságban a vakáció idején

2016.06.17. 14:27

Az iskolai nyári szünet és a nyaralások idején se felejtsük el, hogy a gyerekek biztonságára kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

Az iskolai nyári szünet és a nyaralások idején se felejtsük el, hogy a gyerekek biztonságára kiemelt figyelmet kell fordítani.

A tanév végén minden gyermek türelmetlenül várja a vakáció kezdetét, azonban a szünidő nem csak gondtalan kikapcsolódást jelenthet. A gyermekek ugyanis néha nem tudják, hogyan, és mivel tölthetik el hasznosan, kellemesen a szabadság óráit, napjait. Sokszor a szülők számára is nehéz olyan megoldást találni, amely minden szempontból megfelelő. Ne felejtsük el, hogy a legfontosabb szempont, hogy a gyermekek biztonságban legyenek.

Nagyon fontos, hogy a szülők felkészítsék a gyermekeket az őket érintő veszélyekre, hívják fel figyelmüket arra, hogy:

 • ha egyedül vannak otthon, kinek, és milyen módon nyithatnak ajtót, tudatosítsuk a gyerekekben, hogy idegeneknek soha ne nyissanak ajtót, és a lakásba ne engedjék be őket;
 • az otthoni, vezetékes telefonon, ismeretlen hívása esetén, milyen információkat nyújthatnak;
 • a játszótéren ne maradjanak egyedül, menjenek haza, ha már ismerőseik, játszótársaik is elmentek onnan;
 • idegenekben – még ha kedvesek is – ne bízzanak meg, velük ne menjenek sehová, még útbaigazítás céljából sem;
 • értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen, ne adják oda idegeneknek;
 • táskájukat közösségi helyeken ne hagyják őrizetlenül, a legjobb, ha azt mindig maguk mellett tartják;
 • ha támadás éri őket, ne az értékeiket, hanem testi épségüket védjék;
 • mindig mondják meg, hogy hol és kivel töltik a szabadidejüket;
 • szórakozó helyen italaikat ne hagyják őrizetlenül, amennyiben  mégis megtörténik, ne igyanak abból, hiszen nem tudhatják, hogy nem került-e bele valamilyen szer.

A gyerekek ismerjék a segélyhívó telefonszámokat (107, 112), illetve tanulják meg szüleik telefonszámát is.

A vakáció idején a szülőknek más dolgokra kell figyelniük, mint gyermekeik iskolában töltött időszaka alatt. A gyermekek életkoruknál fogva meggondolatlanabbak, olykor kiszámíthatatlan a viselkedésük, ezért minden nap egyeztessék a programot a gyerekkel és arra is fordítsanak időt, hogy a nap végén megbeszéljék, hogy mi történt velük. Ezzel is növelni tudják a biztonságukat.

Fontos, hogy a szülő beszéljen gyermekével a kockázatos helyzetekről, és nyújtson neki megoldási lehetőséget arra az esetre, ha ilyen helyeztbe kerülne. 

A szülők gondoskodjanak arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen az elérhetőségük, és tudatosítsák, hogy még kihez fordulhatnak segítségért. Bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, kérjenek tőle segítséget.

Fontos, hogy a szülők betartassák a biztonságos internetezés szabályait. Számtalan olyan számítógépes program van, amely lehetővé teszi a veszélytelen böngészést. Beszélgessenek a gyermekekkel a világháló látottakról, hallottakról. Célszerű megkérni őket arra is, hogy időnként mutassák meg a közösségi portálokon használt profiloldalukat.

Vegyenek részt a gyermekeik virtuális életében is és hívják fel figyelmüket a következőkre:

 • A létrehozott profiloldalon a lehető legkevesebb információt adják meg magukról, iskolájukról.
 • Ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyek méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat vagy barátaikat. A feltöltött képeket bárki lementheti és más oldalra feltöltheti.
 • Online zaklatásnak lehetnek kitéve (például sértő, fenyegető, megfélemlítő leveleket küldhetnek nekik). Mindenképpen beszélgessenek a gyermekekkel, hogyan kezeljék ezt, ha ilyen történik. Ha úgy érzik, hogy veszélyben van a gyermekük, tegyenek bejelentést a rendőrségen.

A nyári hónapokban, a tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége a közúti közlekedés tekintetében is.

A rendőrség arra kéri a szülőket és a közlekedőket, hogy a nyári időszakban különösen ügyeljenek a gyermekekre, amennyiben az úton, vagy annak közelében akár gyalogosan, akár kerékpárral megjelennek. Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése gyakran kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük, és teljesen másként látják a világot, időnként kalandot keresve minden észlelt dologban.

A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közlekedésnek.

Ezért fel kell hívni a gyermekek figyelmét, hogy

 • Ha gyalogosan közlekedsz: mindig a járdát használd, alaposan nézz körül, mielőtt átkelsz az úttesten!
 • Ha kerékpárral közlekedsz: soha ne a járdát használd, és viselj mindig láthatósági mellényt, kerékpárodon legyen világítás!
 • Ha gépkocsival közlekedsz: mindig kapcsold be a biztonsági övet, ne ülj idegen vagy ittas sofőr autójába!
 • Ha tömegközlekedéssel közlekedsz: soha ne próbálj meg fel- és leszállni, ha már megszólal a csengő. Utazás közben mindig kapaszkodj!

A biztonságos fürdőzés érdekében az alábbi szabályokra kell a gyermekeknek felhívni a figyelmét:

 • Szabad vizeknél csak kijelölt fürdőhelyen fürdőzz!
 • Soha ne fürödj egyedül, legyen veled felnőtt!
 • Ne ugorj a hideg vízbe felhevült testtel!
 • Ne menj mélyvízbe, ha nem tudsz úszni, még úszógumival vagy gumimatraccal sem!
 • Ne fürdőzz éjszaka vagy szürkületben!

forrás: police.hu

Galéria

Aktuálisrendőrségközlekedésbiztonság